Aniversari
Mèdia 09/11/2022

Cinc anys d''El Món d'Ahir', una revista "antisistema"

La revista d'història celebra cinc anys en un acte amb articulistes, amics i subscriptors

2 min
Toni Soler durant l'acte de celebració dels cinc anys d''El món d'ahir'

Barcelona"Qui, en ple 2017, decideix muntar una revista en paper sobre història?", es preguntava aquest dimarts l'humorista Magí Garcia (Modgi) a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. Segons ell, El Món d'Ahir només podia ser fruit "d'algú que o bé té molts diners o està desesperat per formar part del món de la cultura, és a dir, Toni Soler o Toni Soler". Cinc anys i 25 números després, la revista va celebrar ahir l'aniversari amb articulistes, col·laboradors, l'equip que la fa possible, amics i subscriptors. Entre les cares conegudes s'hi van veure els periodistes Natza Farré, Albert Om i Oriol de Balanzó, l'escriptora Empar Moliner i l'actor Queco Novell. Com a autoritats polítiques hi havia la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el tinent d'alcaldia de Cultura de Barcelona, Jordi Martí. "Tot personalitats il·lustres. Llàstima que no hagi pogut venir Joana Masdéu", va dir Garcia, que es va encarregar del monòleg de benvinguda de la festa.

Magí Garcia durant l'acte de celebració d''El Món d'Ahir'.

L'humorista va lloar el valor de la història perquè dona lliçons, entre les quals va destacar que "el feixisme sempre torna, igual que Sopa de Cabra" i que "el capitalisme és un sistema perfecte, perquè si algú es mor de gana, és culpa seva". ¿Com saber, però, si ens trobem en una de les seves crisis? Segons Garcia, donant una ullada a la programació teatral: "Quan hi ha molts musicals en cartellera, estem en crisi. Tota la societat està deprimida i necessita que li cantin coses terribles".

Un repte que no s'acaba

La festa d'El Món d'Ahir va ser també una reivindicació d'un projecte amb una mirada molt concreta sobre el passat, que defensa que es poden superar els límits de la història acadèmica i que es pot narrar la història des de la visió personal de cada autor. "Les coses que perduren s’han de celebrar. Especialment al món de la cultura, on tot és tan volàtil, i encara més tractant-se d'un producte antisistema com és una revista trimestral, en paper, dedicada a la història i en català", va subratllar el director d'El Món d'Ahir, Toni Soler. La revista va néixer "com un repte i ho continua sent", va assenyalar Soler, que va recordar que cal mirar enrere per tirar endavant: "El sentit de la història i el delit pel pas del temps ens donen oxigen, ens eixamplen els horitzons i ens fan mirar el present com un tresor, perquè no va començar ahir ni s’acabarà demà".

stats