Junts
Política 26/10/2022

El misteri de Joana Masdeu: la suposada periodista que defensava Dalmases

Polèmica a Twitter per un perfil fals que defensava l'exvicepresident de Junts i que ha acabat sent esborrat

ARA
3 min
El diputat Francesc de Dalmases i la presidenta de Junts, Laura Borràs.

BarcelonaLa polèmica per l'afer Dalmases ha tingut una derivada a Twitter que, si el que perseguia era ajudar el diputat de Junts, ha acabat fent l'efecte contrari. Aquest matí s'han publicat uns quants tuits des d'un compte amb el nom de Joana Masdeu, una suposada periodista que alimentava un relat exculpatori del ja exvicepresident de Junts. La seva tesi era que Dalmases no havia fet res dolent i que tot plegat era una "venjança clara" del sector pragmàtic de Junts per haver hagut de sortir del Govern. Els tuits de seguida han començat a córrer com la pólvora, sobretot entre altres perfils també partidaris del diputat. Però ben aviat s'ha vist que alguna cosa no quadrava.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Masdeu no només aprofitava els tuits per defensar Dalmases, sinó que també atacava altres dirigents de Junts. Per exemple, deia que el líder parlamentari del partit, Albert Batet, havia "coaccionat" diputades al seu despatx fent-los jurar "fidelitat absoluta", i també que l'ex secretari general de Junts, Jordi Sànchez, havia "amenaçat" companys de partit. La conclusió de la suposada periodista era que tot l'afer Dalmases era una "manipulació" i denunciava la "hipocresia mediàtica". Dit per una periodista, el relat de disparar contra el missatger -els mitjans de comunicació- prenia més força.

La mateixa popularitat que de seguida ha fet créixer la difusió dels tuits també ha fet disparar les sospites. En primer lloc, perquè el compte s'havia creat aquest mateix mes d'octubre. A més, la fotografia del perfil era una imatge de la sala de premsa del Parlament, però a la cambra ningú tenia constància de l'existència de la periodista. De fet, el seu nom no figura als registres de la institució i no s'havia acreditat mai per entrar a l'hemicicle. En un moment donat, el focus ha canviat: ja no interessava tant el contingut del que deia com si el personatge era real o inventat. Estava en joc la credibilitat dels seus tuits.

Una de les persones que es criticava al compte, Jordi Sànchez, ha reaccionat ben aviat. Ho ha fet preguntant-se si Masdeu era un perfil "inventat per difamar". "La política no es pot fer així. M'ofereixo on i quan vulguis perquè m'entrevistis i aportis proves d'on, quan i a qui he amenaçat i insultat. No deixis que algú pensi que ets un trol", sentenciava. A mesura que creixien les sospites que la identitat del perfil era falsa i que tan sols volia ser una maniobra d'algú per defensar Dalmases -i, per extensió, el sector del partit que encapçala Borràs-, finalment hi ha hagut un gir de guió: el perfil de la Joana s'ha esborrat. "Aquest compte ja no existeix".

Un col·laborador de Borràs, sota sospita

Fent ús de les eines que dona la xarxa per analitzar Twitter, són moltes les pistes que fan pensar que el perfil s'havia creat ad hoc per defensar Dalmases i que, per tant, Joana Masdeu era una identitat falsa. Per exemple, el perfil s'havia posat en marxa feia tan sols tres dies, l'etiqueta més utilitzada per la usuària era, precisament, #Dalmases, i en tan poc temps havia escrit 65 tuits -una mitjana de 21 al dia- i gairebé en una sola direcció. Per acabar-ho d'adobar, la foto del perfil, si es buscava a Google, remetia a un altre tuit que transportava fins a un perfil, aquest sí, ben conegut: el de Junts. El que no es pot fer és identificar amb precisió qui hi ha realment rere tota l'operació. Aquesta misteriosa periodista no es va geolocalitzar mai. L'única cosa que es pot saber és que era de Barcelona. Segons ha informat Nació Digital, el número associat al compte de Twitter de Joana Masdeu és el de Rai López Calvet, col·laborador de Borràs i que en els últims mesos treballa colze a colze amb el secretari d'organització de Junts, David Torrents.

Tota aquesta història, més aviat efímera, deixa dues notes iròniques finals. La primera és que aquest mateix dimecres la sala de premsa del Parlament s'ha rebatejat oficiosament com a Sala de Premsa Joana Masdeu. La segona és que el perfil ja esborrat feia servir, a tall de presentació, una frase del periodista Ramon Barnils: "La política és massa seriosa per deixar-la en mans dels polítics". Precisament Dalmases va ser expulsat del Grup de Periodistes Ramon Barnils quan va transcendir l'afer de les amenaces. Un afer que ha posat fi a la seva vicepresidència a Junts i a la vida virtual de Joana Masdeu.

stats