Política 26/10/2022

El cas Dalmases reobre la guerra entre Borràs i el sector pragmàtic

El grup parlamentari de Junts evita demanar-li l'escó a la mà dreta de la presidenta del partit

3 min
Aurora Madaula, Laura Borràs, Jaume Alonso-Cuevillas i Francesc de Dalmases arribant a la comissió de l'Estatut del Diputat

BarcelonaLa crisi dins de Junts no s'atura malgrat la dimissió de Francesc de Dalmases com a vicepresident del partit. Aquest dimecres, just l'endemà d'una reunió "molt dura" de l'executiva de Junts per decidir les conseqüències de l'informe de Magda Oranich –que acreditava que la periodista del FAQS s'havia sentit "intimidada"–, la discussió ha continuat de forma pública. El sector de la presidenta del partit, Laura Borràs, ha acusat directament els exconsellers de Junts de convertir el cas Dalmases en una venjança per la recent sortida del Govern. L'encarregat de disparar ha estat el diputat Jaume Alonso-Cuevillas, que ha apuntat als que formaven part de l'executiu –i van fer campanya per quedar-s'hi– i els ha acusat de voler debilitar ara Borràs perquè van perdre la consulta sobre la continuïtat a la Generalitat. "Alguns consellers han de pair la sortida del Govern", ha dit en una entrevista al programa Aquí Catalunya de la Cadena SER. "Laura Borràs és una peça de caça major", ha afegit, referint-se a dins i a fora del partit.

Cuevillas, juntament amb Dalmases, forma part de l'entorn més proper de la presidenta del Parlament suspesa, que va advocar de forma oberta per no continuar la coalició amb Esquerra. "A JxCat hi ha tensions. Hem pres la decisió insòlita d'abandonar el Govern. I és evident que això ha deixat ferides que han d'acabar de cicatritzar. Que dins de JxCat hi ha dues ànimes és una cosa notòria, encara que intentem camuflar-ho o fer veure que no ho veiem", ha admès el diputat.

La reunió de la direcció de dimarts va ser molt tensa entre els dos sectors. Laura Borràs va "cridar" de forma reiterada, segons expliquen diverses fonts, durant la trobada i va enquadrar en tot moment el cas de Dalmases en una caça de bruixes. Així, també va verbalitzar que el sector pragmàtic –representat per exconsellers com Jaume Giró, Victòria Alsina o David Saldoni– estava passant comptes amb ella per haver perdut la consulta. I que ho feien a través de la seva mà dreta, Francesc de Dalmases.

Per la seva banda, el sector pragmàtic defensa que després de les conclusions de l'informe d'Oranich el partit no es podia quedar de braços plegats. Un diagnòstic que també comparteixen altres membres de Junts que no formen part d'aquest corrent: consideren que el cas de Dalmases –i la seva nota a l'executiva de dilluns qüestionant el document de la lletrada– ha fet la bola més grossa i ha tornat a danyar –creuen– la imatge de JxCat tot just ara que comença la nova fase a l'oposició. Així s'agafen a això per reclamar que tot l'entorn de Borràs perdi pes al partit, malgrat que des del congrés d'Argelers té aproximadament la meitat de la direcció.

Perfil baix del grup parlamentari

En la reunió de la direcció de dimarts –com va explicar l'ARA– hi va haver dues diputades que van explicitar haver patit esbroncades per part de Dalmases similars a les de Preguntes freqüents, la qual cosa va agreujar la situació del ja exvicepresident a dins de la direcció. La mateixa Oranich ha confirmat aquest dimecres en declaracions a El cafè de les idees de TVE que diverses parlamentàries li havien explicat que "rebien crits" de la mà dreta de Borràs i que "ho passaven fatal". "Si em dedicava investigar-ho tot, encara hi seria", ha dit, i ha tornat a posar sobre la taula les "pressions" que ha rebut de Borràs: "No li agafo el telèfon per no rebre crits".

Tanmateix, el grup parlamentari de Junts, que s'ha reunit aquest dimecres al Parlament, s'ha limitat a tancar files amb la decisió de la direcció i ha expressat "respecte" per la decisió de Dalmases, que segueix sent diputat. Així, en un comunicat li ha desitjat una "ràpida recuperació" després de l'atac d'ansietat que va patir ahir abans de l'executiva i ha evitat dir res sobre els episodis amb les diputades.

Per tant, Dalmases mantindrà l'escó, però cal veure què passa en el proper consell nacional de Junts del 19 de novembre. El sector pragmàtic promou una resolució que reclama a la mà dreta de Borràs que deixi l'escó o que sigui el grup parlamentari que l'exclogui. S'acabarà debatent i votant? Mesuraran forces? Ara mateix és una incògnita –hi ha veus que demanen frenar-ho per la pau interna–, però cal veure com avança la pugna en els pròxims dies. Paral·lelament, el cas de Dalmases també es dirimirà al Parlament: tots els grups han demanat que s'activi la comissió de l'Estatut dels Diputats perquè valori si ha incomplert el codi de conducta dels parlamentaris amb la seva actitud al FAQS. Que es convoqui aquesta comissió, però, depèn de Jaume Alonso-Cuevillas, que és qui la presideix.

stats