Política 04/11/2022

El pediatre de la Seu que s’ha fet un lloc entre Laura Borràs i Jordi Turull

Jordi Fàbrega assumeix la vicepresidència de Junts en substitució de Francesc de Dalmases

2 min
Jordi Fàbrega. / JXCAT

BarcelonaJordi Fàbrega és l’escollit per Laura Borràs i Jordi Turull per substituir Francesc de Dalmases a la vicepresidència del partit. És un nom de consens i només cal repassar el seu compte de Twitter per entendre-ho: en el debat a Junts sobre si quedar-se o sortir del Govern va compartir primer un argumentari d’Aleix Sarri, que advocava per abandonar l’executiu, i després un decàleg elaborat per l’exsecretari d’organització David Saldoni, que era favorable a mantenir-se a dins. Fàbrega es trobava en aquell moment, com ara, entre les dues ànimes de la formació: el cor li deia una cosa –sortir– i el cap una altra –quedar-se–, però finalment va decidir optar pel sí a la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pediatre de professió –va impulsar el servei d’assistència a les comarques del Pirineu–, Fàbrega és actualment diputat al Parlament de Catalunya i també vicealcalde de la Seu d’Urgell. No té passat polític ni a Convergència ni al PDECat, sinó que va decidir entrar en política el 2019 com a alcaldable de Junts per Catalunya a la seva localitat. Va quedar en segona posició, per darrere dels socialistes, però va assolir un pacte amb Esquerra per governar. A diferència del pacte a la Generalitat, aquest es manté: ell ha estat alcalde de la Seu durant dos anys i tres mesos i ara ha cedit el lloc al republicà Francesc Viaplana perquè dirigeixi el govern fins al final del mandat. El maig del 2023 Fàbrega es tornarà a enfrontar a les urnes.

Un home (no només) de Batalla

Jordi Fàbrega va implicar-se primer en política municipal de la mà de l’exalcalde de la Seu Albert Batalla. Va ser ell qui el va anar a buscar perquè fos cap de llista de Junts al municipi quan va creure que li havia arribat l’hora de fer un pas al costat. És aquest vincle que l’uneix ara al sector pragmàtic del partit: Batalla es troba en segona línia però va participar en la candidatura de Neus Munté, Carmela Fortuny i Jordi Sànchez per dominar el corrent socialdemòcrata de Junts enfront dels afins de Laura Borràs.

Ara bé, Fàbrega no és només un home d’Albert Batalla. Amb el seu pas com a diputat al Parlament s’ha acostat a la presidenta de la cambra suspesa i en alguns debats s’ha alineat amb el sector més dur del grup parlamentari. “Ja vam votar, ja vam guanyar”, va piular l’1 d’Octubre. Ara entoma el repte d’assumir un càrrec de màxima representació orgànica en un partit intensament convuls. Tindrà menys temps per dedicar-se a la fotografia –una de les seves aficions–i implicar-se al club de bàsquet de la Seu d’Urgell, del qual és soci.

stats