Política 04/11/2022

Junts s'autoimposa donar per tancat el cas Dalmases

El sector pragmàtic retira la proposta que exigia la dimissió del diputat i investigar les pressions de Borràs a Oranich

4 min
Borràs i Turull, arribant a l'executiva de Junts

BarcelonaQuan Junts va decidir sortir del Govern es va conjurar per mantenir la unitat del partit i intentar construir un nou relat des de l’oposició. Ara bé, les primeres setmanes fora de l’executiu no han servit a la formació per posar ordre ni tampoc ha aprofitat la debilitat del govern de Pere Aragonès en termes parlamentaris: Junts ha estat immers de nou en un pols intern, aquest cop pel cas de Francesc de Dalmases –arran de l’informe de Magda Oranich que certificava que la periodista del FAQS es va sentir “intimidada” per l’actitud “incorrecta” del diputat– i per la gestió que n’ha fet la presidenta del partit, Laura Borràs. És per això que, després d’un parell de setmanes de debat, Junts s’ha autoimposat "tancar" el tema.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha verbalitzat aquest divendres en roda de premsa el portaveu del partit, Josep Rius, que ha assegurat que a la reunió de l’executiva de dijous a la tarda ja no van ni abordar aquesta qüestió. El partit, doncs, no demanarà res més a Dalmases malgrat que almenys dues diputades han expressat malestar per la seva actitud –ja va dimitir la setmana passada com a vicepresident de la formació– ni tampoc prendrà mesures per les pressions que va exercir Borràs a l’advocada Magda Oranich perquè l’informe sobre l'episodi al Preguntes freqüents fos favorable a la seva mà dreta.

Membres de l'executiva de Junts, amb l'exconseller Jaume Giró al capdavant, enquadrats en el sector pràgmàtic.

Tant és així que fins i tot el sector pragmàtic ha retirat la proposta de resolució prevista per al consell nacional del dia 19 de novembre en què reclamaven, entre altres coses, que l’exvicepresident de Junts també dimitís com a diputat al Parlament. Segons diverses fonts consultades, el mateix secretari general del partit, Jordi Turull, ha demanat als dirigents afins –enquadrats ara en aquest sector– que s’abstinguin de reclamar més mesures i, d’aquesta manera, apaivagar la tensió amb Borràs, que ha sigut màxima perquè ha perdut el seu escuder més fidel.

Així, el secretari general torna de nou a frenar els seus, tal com ja va fer després del congrés d’Argelers –va demanar que donessin suport al secretari d’organització, David Torrents, malgrat no haver arribat al llindar necessari en la primera votació– i també en el debat sobre la sortida del Govern, on els turullistes van fer campanya per quedar-se i el secretari general va evitar mullar-se i en privat defensava la sortida de l’executiu.

Jordi Fàbrega, diputat de Junts i nou vicepresident del partit.

En tot cas, el sector pragmàtic ha negociat amb la cúpula alguns aspectes a canvi de retirar la proposta: per començar ha demanat que el substitut a la vicepresidència del partit –en lloc de Francesc de Dalmases– no fos de l’entorn més directe de Borràs –com el diputat Jaume Alonso Cuevillas– sinó un nom que pugui ser acceptat per les dues ànimes. En aquest sentit, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha anunciat aquest divendres que agafarà el relleu el diputat i vicealcalde de la Seu d’Urgell Jordi Fàbrega, un nom que ha sigut consensuat entre la mateixa Borràs i Turull. A banda d’això, també tenen el compromís dels màxims dirigents de convocar una convenció municipalista abans dels comicis de maig del 2023, així com un consell nacional extraordinari per adaptar l’estratègia política de Junts a la nova etapa a l’oposició.

El cas de Joana Masdeu

Malgrat que Junts doni per tancat el cas Dalmases, hi ha una qüestió que hi està relacionada i que encara cueja internament –a banda de la investigació oberta al Parlament per si ha vulnerat el codi ètic dels parlamentaris–. Rius ha explicat que el cas de la falsa periodista Joana Masdeu ja està sent analitzant per la comissió de garanties del partit. Segons va publicar Nació Digital, aquest compte estava associat a un col·laborador de Laura Borràs, Rai López, que, a més, està contractat com a treballador del partit i és membre del consell nacional. Fonts de Junts expliquen que es nomenarà un instructor per al cas, que farà un informe sobre els fets, i es valorarà si cal prendre mesures.

Imatge del perfil de Twitter de Joana Masdeu.

El perfil fals de Joana Masdeu es va crear coincidint amb la dimissió de Francesc de Dalmases com a vicepresident del partit i es va dedicar a carregar contra la premsa que havia destapat l’esbroncada del diputat a la periodista del FAQS i també contra altres membres de Junts: el president del grup parlamentari, Albert Batet, i l’ex secretari general Jordi Sànchez. En concret, en les seves piulades, deia que Batet havia “coaccionat” diputades i també que Sànchez havia “amenaçat” companys de partit. La conclusió de la suposada periodista era que tot l’afer Dalmases era una “manipulació” i denunciava la “hipocresia mediàtica”.

La comissió de garanties valorarà si efectivament Rai López, col·laborador de Borràs, es va dedicar a fer això a través de Twitter amb un compte fals i també fins a quin punt això entra en col·lisió amb el codi ètic i els estatuts del partit. En cas que hagi estat així, els reglaments preveuen sancions associades: des de la suspensió a l’expulsió del càrrec que ocupa o de la militància de Junts.

Rius: la JEC fa el "ridícul" negant-se a acreditar Puigdemont com a eurodiputat

Junts ha assegurat aquest divendres que la Junta Electoral Central fa el "ridícul" no reconeixent la condició d'eurodiputat de Carles Puigdemont. El portaveu de la formació, Josep Rius, ha recordat que el TJUE ja va dir que era parlamentari des del moment en què va ser escollit a les eleccions.

A parer seu, el fet que la JEC es negui a acreditar Puigdemont com a eurodiputat implica la "desautorització" de la representació del Regne d'Espanya davant els tribunals europeus. "És una campanya de l'estat espanyol contra l'exili", ha dit, i ha afegit que faran una trobada a Bèlgica dilluns entre els diputats de Junts a les diferents cambres per expressar el suport a Puigdemont i abordar la coordinació entre ells.

Junts posarà condicions pels pressupostos

El portaveu de Junts, Josep Rius, també ha instat el govern de Pere Aragonès a aclarir les partides concretes dels pressupostos de la Generalitat i amb quina majoria compta per aprovar-los. Ha criticat que en la reunió que van mantenir aquesta setmana només van parlar de "xifres macro". En tot cas, ha insistit que Aragonès ha d'aclarir amb quines majories compta per tirar endavant el seu Govern i ha explicat que des de Junts presentaran un decàleg amb les seves propostes pels pressupostos. En aquest plec de condicions especificaran quines són les seves polítiques socials i fiscals prioritàries.

stats