Política 15/11/2022

La mesa del Parlament sanciona Dalmases amb una multa de 600 euros i una amonestació pública

La comissió de l'Estatut dels Diputats li va atribuir la setmana passada una infracció lleu

2 min
Dalmases  al faristol  del Parlament.

BarcelonaLa mesa del Parlament ha decidit sancionar el diputat i exvicepresident de Junts Francesc de Dalmases amb una amonestació i una multa de 600 euros, tal com confirmen fonts parlamentàries. La comissió de l'Estatut dels Diputats va deixar en mans de l'òrgan la decisió sobre la sanció després d'atribuir-li una "infracció lleu" pel tracte dispensat a una periodista del FAQS (tots els informes sobre la qüestió, inclòs l'intern de Junts, havien considerat la seva actuació reprovable). Segons fonts de la mesa el vot diriment de la vicepresidenta de l'òrgan, Alba Vergés (ERC), ha inclinat la balança. Tant el PSC com JxCat s'han pronunciat en contra d'imposar una multa econòmica al diputat, i apostaven només per l'amonestació pública.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta decisió es tanca l'afer que en les darreres setmanes havia investigat la comissió. Hi havia unanimitat entre els grups respecte a la consideració dels fets com a infracció lleu, segons estableix el codi de conducta en els articles 7 i 8. Aquests articles assenyalen que els diputats han de tenir una "actitud exemplar" que obliga "sempre" a la "utilització d'un llenguatge adequat" i un tracte "cordial". A més, insisteixen que el tracte amb els mitjans de comunicació s'ha d'orientar a favor "del dret a la informació", així com que els diputats han de "tenir cura de l'actitud" amb els professionals de la informació.

La qüestió era quina sanció se li havia d'imposar. Segons la norma, podia anar des de "l'amonestació pública" fins a una multa econòmica d'entre 600 i 12.000 euros. El president de la comissió que va tractar el cas, Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat), va presentar –tal com va avançar l'ara– un esborrany als grups en què s'inclinava per la més lleu, l'amonestació pública. Finalment, el PSC, ERC, la CUP i els comuns van presentar un text alternatiu que deixava la decisió en mans de la mesa del Parlament. Junts hi va votar en contra i va presentar un vot particular en què posava en dubte que el codi de conducta dels diputats tingui "rang normatiu suficient per tipificar infraccions no especialment previstes" al reglament, i "l'abast de la condició de diputat sobre la qual pot actuar". En una roda de premsa, el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha mostrat "respecte" per la decisió de la mesa, però no ha aclarit si preveuen impugnar-la o no. Per la seva banda, la diputada del PSC Alícia Romero també ha explicat la posició del seu grup. "És la primera vegada que apliquem el codi de conducta", ha recordat. "No érem partidaris d'una sanció [econòmica]", ha dit, insistint que "no hi ha criteris clars en aquest codi de conducta" sobre la quantia a aportar.  

Dalmases va esbroncar la subdirectora del programa FAQS de TV3 per les preguntes que havia rebut la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, durant una entrevista. La periodista estava sola dins una sala, davant Dalmases, Borràs i dues persones més del seu equip, i es va sentir "intimidada", com conclouen els diversos informes que s'han fet sobre la qüestió.

stats