El diputat Francesc de Dalmases va esbroncar una periodista del 'FAQS' per l'entrevista a Borràs

El vicepresident de Junts, que nega haver "intimidat" ningú, va portar la treballadora a una sala i li va recriminar a crits les preguntes a la presidenta

3 min
La consellera Borràs entrant a l’hemicicle del Parlament amb Francesc de Dalmases (JxCat).

BarcelonaEl diputat de Junts i vicepresident del partit Francesc de Dalmases va esbroncar una periodista del FAQS el passat dia 9 de juliol després que el programa entrevistés la presidenta del Parlament, Laura Borràs, segons han avançat Nació Digital i Eldiario.es i han confirmat a l'ARA testimonis de l'escena. Segons aquestes fonts, Dalmases va agafar la treballadora del programa pel canell i se la va endur en una sala on esperen els convidats per recriminar-li a crits les preguntes que s'havien fet a plató sobre la causa de presumpte fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) que afecta Borràs. Una altra treballadora del FAQS va seguir-los al veure la tensió, però li van tancar la porta de la sala quan anava a entrar i, tot i que va intentar-ho, no va aconseguir obrir-la. A l'interior, a banda de Dalmases i la periodista, hi havia la mateixa Borràs, el cap de gabinet de la presidenta, Salvador Esteve, i l'adjunt al cap de presidència, Pep Elias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons publiquen els citats mitjans i confirmen les fonts consultades, des de fora de la sala es van sentir crits i retrets com "Ets una mala periodista" o que el FAQS, que aquest dissabte passat va celebrar el seu últim programa, era un "programa de merda". Diverses persones que estaven a l'altra banda de la porta, a més, van sentir com es donaven cops contra el mobiliari de la sala, on els implicats van estar tancats durant uns deu minuts. Segons explica una de les persones que treballa en el programa, el to de la discussió no era "normal" sinó "violent" i va arribar a témer per la situació en què es trobava la seva companya. Tant és així, que fins i tot un dels regidors va sortir de plató per acostar-se a veure què passava. La treballadora a qui li havien tancat la porta va anar a demanar ajuda a la direcció del programa, però quan van arribar al lloc dels fets ja s'havia rebaixat la tensió i tant Borràs com Dalmases i els seus col·laboradors van sortir de la sala amb la periodista.

Tot i que fonts de la direcció del FAQS confirmen aquest relat dels fets, el mateix Dalmases ha reaccionat en un tuit assegurant que no va "insultar ni intimidar ningú". "Va ser una conversa breu i des d’una perspectiva periodística vaig plantejar discrepàncies professionals", es defensa, i afegeix un fragment d'una intervenció del director de programa, Pere Mas, a RAC1 on treia ferro als fets. Poc després, però, Mas ha respost també a Twitter que va optar per "suavitzar l'incident" perquè la persona afectada no ho volia denunciar i ho va respectar. I ha afegit que les informacions publicades "són certes". "Atès que se m'està utilitzant per tergiversar els fets, afegiré que nombroses persones van sentir l'incident i que els crits van arribar a l'entrada del plató", ha sentenciat.

Les primeres reaccions contra el dirigent de Junts després de la publicació de la notícia no s'han fet esperar. La dirigent d'ERC Raquel Sans ha afirmat que "com a periodista, com a diputada" està "molt preocupada" per la notícia. "Hi ha comportaments que són intolerables. Sempre, sempre, màxim suport als i les professionals. Espero que s'aclareixi tot plegat", ha conclòs. També la diputada dels comuns Susana Segovia ha afirmat en un tuit que l'episodi "és absolutament inadmissible" i ja ha avançat que el seu grup preguntarà sobre els fets en la propera comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per esclarir què va passar i demanar quines mesures pensen prendre. "I, si és el cas, caldrà assumir responsabilitats", ha afegit.

De fet, la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, ja ha demanat un informe a TV3 per "escatir-ho amb el mínim de temps possible", segons ha informat l'ACN. Fora de l'àmbit polític, també ha reaccionat el Grup de Periodistes Ramon Barnils, del qual Dalmases forma part. En un comunicat a Twitter han anunciat que "les actuacions descrites estan molt allunyades dels principis del Grup" i que obriran un "procediment intern d'investigació". "Prou coaccions i agressions als i les periodistes", s'hi ha sumat també en un tuit el Col·legi de Periodistes.

stats