Política 11/11/2022

El Parlament atribueix una "infracció lleu" a Dalmases i deixa en mans de la mesa sancionar-lo

ERC, PSC, CUP i comuns han presentat un escrit alternatiu a l'esborrany de Cuevillas i JxCat hi ha votat en contra

3 min
Cuevillas, en una imatge recent

BarcelonaLa Comissió de l'Estatut dels Diputats atribueix una "infracció lleu" a Francesc de Dalmases en un text presentat per ERC, el PSC, els comuns i la CUP al qual JxCat ha votat en contra. L'escrit deixa en mans de la mesa la decisió sobre quina ha de ser la sanció al diputat. JxCat no hiestà d'acord perquè considera que la proposta de sanció s'hauria d'haver fet en comissió encara que la mesa l'hagués de ratificar després i apostava, en tot cas, per una "amonestació pública", que és la sanció mínima. Per tant, ha anunciat que hi presentarà un vot particular. Ciutadans, Vox i el PP s'han abstingut i elevaran els seus vots particulars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de resolució aprovada per la majoria de la comissió considera que l'exvicepresident de JxCat Francesc de Dalmases va vulnerar el codi de conducta en els articles 7 i 8, que estableixen que els diputats han de tenir una "actitud exemplar" que obliga "sempre" a la "utilització d'un llenguatge adequat" i un tracte "cordial"; així com que la "col·laboració entre els diputats del Parlament i els mitjans de comunicació s’ha d’orientar a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada", a més de dir també que els diputats "han de tenir cura de l’actitud, el llenguatge emprat i el tracte envers els professionals de la informació i també les altres persones que hi són presents, amb la finalitat de preservar la dignitat de la institució parlamentària".

Dalmases va esbroncar la subdirectora del programa FAQS de TV3 per les preguntes que havia rebut la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, durant una entrevista. La periodista era sola dins una sala, davant Dalmases, Borràs i dues persones més del seu equip, i es va sentir "intimidada", tal com diuen tots els informes que s'han fet de la situació –tant el de la CCMA com el de Junts per Catalunya, elaborat per l'advocada Magda Oranich–. En la proposta de resolució que s'ha aprovat, es destaca la compareixença del director del programa en la comissió de la CCMA, que va parlar d'una "intimidació inacceptable que possiblement es podria haver corregit l'endemà amb unes disculpes en lloc de persistir en desmentir els fets". També es posa en relleu la carta que el mateix Dalmases va enviar a la Comissió de l'Estatut del Diputat, en què va acceptar haver mantingut una "discussió acalorada" amb la periodista i es va disculpar.

Vot particular de JxCat

El president de la comissió, Jaume Alonso Cuevillas (JxCat), va enviar un esborrany, avançat per l'ARA, amb la voluntat que servís com a base per treballar un text consensuat entre els grups perquè fos aprovat aquest matí. L'escrit també parlava d'"infracció lleu" del diputat i, per tant, sobre aquest punt no hi ha discussió. Tots els grups, també Junts, admeten que la conducta de Dalmases va ser reprovable. No obstant això, l'esborrany de Cuevillas també assenyalava els dubtes dels diputats sobre si els pertocava o no proposar una sanció per al diputat, que en tot cas hauria de ratificar –o modificar si no hi estava d'acord– la mesa. Les sancions per aquesta mena d'infracció poden anar des de "l'amonestació pública" fins a una multa econòmica d'entre 600 i 12.000 euros. A l'esborrany elaborat per Cuevillas s'optava per l'amonestació, la més lleu, tenint en compte que hi havia una "acceptació dels fets" de l'expedientat, que a més havia demanat disculpes.

Fonts parlamentàries expliquen que ERC ha anunciat a la comissió, per "sorpresa" de Junts, una proposta alternativa que ha presentat juntament amb la CUP, els comuns i el PSC. Sigui com sigui, Cuevillas hi ha votat en contra i ha redactat un vot particular perquè considera que, "tractant-se d'un procediment de naturalesa sancionadora", la comissió "ha d'efectuar una proposta de resolució explicitant quina hauria de ser la sanció". Defensa que no s'hauria de sancionar Dalmases i que, en tot cas, "atès que la majoria creu" el contrari, correspondria imposar una "amonestació pública", la menys greu. En canvi, la majoria de la comissió creu que ha de ser l'òrgan rector de la cambra qui valori quina sanció ha de rebre el diputat sense la participació de la Comissió de l'Estatut del Diputat.

A més, manté dubtes sobre si el codi de conducta dels diputats "té rang normatiu suficient per tipificar infraccions no especialment previstes" al reglament, així com sobre "l'abast de la condició de diputat sobre la qual pot actuar". Finalment, considera que "no es poden declarar com a fets provats les manifestacions fetes per un compareixent" en una comissió, en referència al director del programa de TV3.

Per la seva banda, tant Vox com Ciutadans i el PP han anunciat que presentaran vots particulars els pròxims dies. Tots tres s'han abstingut avui. Tant el partit taronja com els conservadors han expressat dubtes sobre el precedent que pot marcar aquesta sanció, mentre que Vox ha criticat que se'ls hagi exclòs de les deliberacions pel cordó sanitari a l'extrema dreta.

stats