Política 10/11/2022

Cuevillas proposa al Parlament tancar com a "infracció lleu" el cas Dalmases

La proposta conclou que va incomplir el codi de conducta i planteja una "amonestació pública"

3 min
Francesc de Dalmases, a l’esquerra, durant la compareixença.

BarcelonaDemà divendres, a les 10.30 h, està prevista una reunió de la comissió de l'Estatut dels Diputats per enllestir l'informe sobre si Francesc de Dalmases, exvicepresident de Junts per Catalunya, va infringir o no el codi de conducta dels diputats per l'esbroncada que va fer a la subdirectora del FAQS. Els grups parlamentaris estan encara negociant la proposta d'informe, que ha elaborat el president de la comissió, Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat), però, d'acord amb un esborrany a què ha tingut accés l'ARA, es defineix la conducta del Dalmases com una "infracció lleu". Es tipifica així seguint el mateix codi de conducta dels parlamentaris, l'article 28.6 del qual tipifica d'aquesta manera l'incompliment dels principis que no estan recollits de manera explícita com a infraccions greus i molt greus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons especifica l'esborrany, Dalmases hauria incomplert el que diu el codi de conducta en relació a com ha de ser el tracte amb els mitjans de comunicació. En el seu article 8 estableix que la "col·laboració entre els diputats del Parlament i els mitjans de comunicació s’ha d’orientar a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada", a més de dir també que els diputats "han de tenir cura de l’actitud, el llenguatge emprat i el tracte envers els professionals de la informació i també les altres persones que hi són presents, amb la finalitat de preservar la dignitat de la institució parlamentària". El diputat Dalmases va esbroncar la subdirectora del programa FAQS de TV3 per les preguntes que havia rebut la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, durant l'entrevista. La periodista estava sola dins d'una sala, davant de Dalmases, Borràs i dues persones més del seu equip, i es va sentir "intimidada", tal com relaten tots els informes que s'han fet de la situació –tant el de la CCMA com el de Junts per Catalunya, elaborat per l'advocada Magda Oranich.

L'esborrany de la comissió de l'Estatut dels Diputats també diu que Dalmases ha reconegut els fets –ha admès que va tenir una "discussió acalorada" amb la subdirectora del programa– i que ha demanat disculpes, remetent-se a les explicacions que ja va donar en la compareixença que va fer a la comissió sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Dalmases ha declinat així comparèixer un altre cop davant dels grups parlamentaris, ja que està de baixa mèdica.

La sanció, en mans de la mesa

En l'esborrany també es recullen els dubtes dels diputats sobre si els pertoca a ells proposar una sanció pel diputat, que hauria de ratificar en tot cas la mesa del Parlament. En l'esborrany es recull que el codi de conducta preveu des d'una multa que pot anar dels 600 euros als 12.000 a només una "amonestació pública". Així, l'informe proposa: "Tenint en compte que es tractaria d'una infracció lleu i que s'ha produït una acceptació dels fets per l'expedientat, que ha manifestat les seves disculpes, s'estima que correspondria imposar una sanció d'amonestació pública". Diverses fonts coneixedores afirmen que no hi ha debat sobre el tipus d'infracció, i que la qüestió a debatre serà justament sobre si ha de ser la comissió qui proposi una sanció o bé ho ha de deixar en mans de la mesa, com defensen diversos grups de l'oposició. En tot cas, l'òrgan rector de la cambra tindria la última paraula.

Sigui com sigui, l'informe no està enllestit i aquest divendres, a porta tancada, els grups parlamentaris hauran d'acabar de consensuar el text. És a dir, podria canviar en la descripció dels fets i també en la possible sanció, ja que els grups parlamentaris poden demanar canvis a Cuevillas o fins i tot proposar un text alternatiu. Amb l'informe final, es resoldrà definitivament el cas Dalmases a la cambra catalana.

stats