L'informe sobre Dalmases obre una altra crisi a Junts

Oranich denuncia pressions de Borràs mentre sectors del partit reclamen la dimissió del diputat

4 min
La líder de Junts, Laura Borràs, ahir amb Francesc de Dalmases i Aurora Madaula.

BarcelonaL'informe de l'advocada Magda Oranich sobre el comportament del diputat Francesc de Dalmases al FAQS de TV3 ha desencadenat una altra crisi dins de Junts per Catalunya. La lletrada va ser designada per part de l'executiva del partit per elaborar un "expedient informatiu" sobre la polèmica i ha conclòs, tal com ha avançat Nació Digital, que la subdirectora del programa televisiu va sentir-se "intimidada" pel també vicepresident de Junts, que la va esbroncar per les preguntes que s'havien fet durant el programa a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs. El document, que s'ha publicat als mitjans de comunicació abans que en tingués coneixement l'executiva, ha obert un nou conflicte a la formació: el diputat Francesc de Dalmases ha enviat un escrit intern a la direcció de Junts per Catalunya, al qual ha tingut accés l'ARA, qüestionant la fiabilitat de l'informe que ha fet la lletrada, mentre que hi ha sectors del partit que li reclamen la dimissió. I més, asseguren, després que Magda Oranich hagi denunciat en una entrevista a RAC1 pressions de Borràs per condicionar l'expedient. De fet, ha afirmat fins i tot que l'actual presidenta de Junts ha deixat de parlar-li per les conclusions a les quals ha arribat. "A Eduard Pujol se'l va fer fora per menys", afirma aquest sector, que no només vol que dimiteixi de vicepresident del partit sinó també de diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tant, un cop més, hi ha dues pulsions dins de Junts: l'entorn de la presidenta del Parlament suspesa –com Aurora Madaula o Jaume Alonso Cuevillas o Ester Vallès– defensa Francesc de Dalmases i considera que tot plegat és una cacera de bruixes contra ell; mentre que l'altra part de l'executiva pensa que després d'aquest informe el diputat no pot seguir com si res i ha d'assumir "responsabilitats". Què passarà? A hores d'ara és una incògnita, ja que aquest dilluns no s'ha reunit l'executiva del partit –malgrat que és el dia habitual en què es troba–. "No faré el joc a filtracions", ha assegurat el secretari general, Jordi Turull, a la Cadena SER, evitant valorar la situació, i ha afegit que es pronunciarà quan la direcció de Junts per Catalunya hagi pres una decisió.

Imatge d'una reunió de la direcció de Junts.

Precisament per això, al llarg de la jornada hi ha hagut diversos membres de l'executiva nacional que han reclamat fer una reunió extraordinària per abordar la qüestió, ja que la gestió del cas i la polèmica que s'ha generat han provocat "molt malestar" als quadres del partit. Segons ha anunciat Turull a 8TV, la reunió tindrà lloc aquest dimarts a les 16 hores. Normalment Borràs i Turull intenten arribar a la reunió amb els temes pactats i tancats entre ells per poder sortir amb un consens –l'executiva està dividida al 50%–, un esquema que també pot acabar reproduint-se en aquest cas.

Per no externalitzar encara més la polèmica, aquest matí des de la secretaria de comunicació del partit han demanat silenci a tots els diputats de Junts per Catalunya, molts dels quals han criticat internament l'actitud que va tenir Dalmases al FAQS, fins que l'executiva no es pronunciï. Ara bé, el malestar ha seguit circulant pels xats de missatgeria i demà dimarts pot aflorar a la reunió del grup parlamentari prevista de forma telemàtica a les 11 del matí.

Diumenge a la nit, després de veure publicat l'informe sobre ell als mitjans de comunicació, el diputat Dalmases va enviar un escrit de denúncia al xat de missatgeria de la direcció de Junts qüestionant el document d'Oranich. "Les conclusions no s'ajusten a la realitat dels fets succeïts", assegura en l'escrit, on també acusa l'advocada de convertir-lo en un "expedient disciplinari completament irregular". A parer seu, el fet que l'informe hagi sortit publicat als mitjans de comunicació també eleva les "sospites de tendenciositat".

Segueix així: "L'informe que he llegit a la premsa és absolutament irregular. Es diu que s'ha entrevistat vint persones, que no s'identifiquen ni es recullen les seves suposades manifestacions. Cal recordar que en el moment de produir-se els fets objecte d'investigació només es trobaven presents a TV3 cinc persones, inclòs jo mateix", diu el diputat de Junts, que insinua també que el document ha estat "socialitzat" a la comissió de garanties del partit i que hi ha un vocal, sense explicitar qui, que li té una "animadversió manifesta". En aquest sentit, conclou que "la filtració menyscaba la seva reputació" i que, per tant, hauria de donar lloc a l'obertura d'un expedient per "depurar responsabilitats".

Francesc de Dalmases, a l'esquerra, durant la seva intervenció

I què en pensa, Oranich, del que diu Dalmases? "És patètic", ha assegurat a RAC1, a més d'afirmar que "se situa fora del món quan nega uns fets que són evidents i treu importància al mal comportament d'un representant públic". Segons l'advocada, Borràs i Dalmases pensaven que si ells mateixos encarregaven l'informe la conclusió seria la que ells volien, però ella s'ha defensat fent el que ha cregut oportú –ha dit–. De fet, ha admès que altres membres de Junts li han fet arribar que consideraven tou l'informe sobre Dalmases: Oranich no proposa prendre cap mesura contra ell pel seu comportament –que titlla d'"incorrecte"–, sinó que diu que si es creu convenient –per part de la direcció del partit– ho ha de tractar la comissió de garanties de Junts.

L’advocada Magda Oranich, membre de la comissió de garanties de Junts.

Queixes de "moltes diputades"

L'advocada defensa que l'informe s'ha fet amb una vintena d'entrevistes entorn de la polèmica que hi va haver al FAQS i amb els documents previs sobre el cas, com el de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). També ha assegurat que ha tingut en compte la versió de Dalmases a l'hora d'elaborar-lo, malgrat que l'entorn del diputat assegura que la lletrada no s'ha entrevistat amb ell. "Tinc per escrit la seva versió", ha dit la lletrada a RAC1, en al·lusió al que el vicepresident de Junts va enviar a la CCMA quan va fer el seu informe. En tot cas, Oranich ha anat més enllà i ha assenyalat que, a part de la polèmica al programa FAQS, també ha rebut queixes de "moltes diputades" sobre l'actitud del vicepresident del partit.

De moment, la direcció de Junts per Catalunya no ha dit res sobre tot això, però sí que ho han fet la resta de partits. El PSC l'ha instat a prendre les "mesures oportunes" davant l'"inadmissible" comportament de Dalamses, mentre que Esquerra ha advertit a Junts que "no pot mirar cap a una altra banda".

stats