Mèdia 19/10/2017

Citen a declarar els responsables dels mitjans que van publicar la publicitat institucional de l'1-O

Núria Llorach, presidenta en funcions de la CCMA, ha estat citada per a aquest divendres

Ara
3 min
El Govern va distribuir un nou anunci institucional sobre l’1-O.

BarcelonaEls responsables dels mitjans digitals i audiovisuals que van emetre o publicar la publicitat institucional de l'1-O hauran de declarar aquest divendres a la caserna de la Guàrdia Civil, ubicada a la Travessera de Gràcia de Barcelona.

La presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, va rebre ahir una citació que la instava a declarar aquest divendres al migdia com a testimoni. El text de la citació és genèric i no s'esmenta explícitament la campanya institucional, segons ha confirmat la CCMA.

En la comissió de control del 15 de setembre, Llorach va assegurar que, amb relació a l'emissió de la campanya institucional, l'organisme s'havia marcat una línia vermella que era la seguretat jurídica dels treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio. En aquest sentit, va remarcar que, en el cas que finalment s'emetés la publicitat, els màxims responsables de la decisió i de les conseqüències que se'n derivessin serien ella, com a presidenta en funcions; Vicent Sanchis, director de TV3, i Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio. Segons ha confirmat la CCMA, de moment només ha rebut citació per declarar Llorach.

Avui el Consell Professional de TV3 ha manifestat el seu suport a Núria Llorach amb un comunicat en què asseguren que "el pas de la presidenta de la CCMA per la comandància de la Guàrdia Civil és una mostra de fins a quin punt TV3 s’ha situat en el centre de l’actualitat, un lloc on no hauríem de ser els mitjans de comunicació". Alhora, recorden que, tot i la pressió contra TV3, l'audiència dels informatius del canal ha crescut de forma extraordinària fins a batre rècords. El Consell assegura que "la televisió pública de Catalunya sempre ha sigut necessària, però, en aquests moments transcendentals, ho és més que mai".

Els directors de TV3 i Catalunya Ràdio ja van ser notificats per haver emès el primer dels anuncis institucionals, en el qual es mostraven unes vies de tren i es recordava que els catalans sempre han tingut dret a decidir el seu futur. El dissabte 16 de setembre, TV3 va emetre el segon anunci, en el qual es donaven les instruccions per poder votar el dia del referèndum.

A banda de Llorach, també hauran de prestar declaració els responsables de diversos mitjans privats. És el cas de l'editor del digital Directe.cat, Joan Puig, i el director d''El Punt Avui', Xavier Xirgo.

Pel que fa a Joan Puig, haurà de declarar divendres a les 11 del matí també a la caserna de la Guàrdia Civil. Segons informa el Directe.cat, la citació, que ha sigut publicada en el mitjà, especifica que la declaració serà en qualitat de testimoni i en relació amb una investigació de la policia judicial decretada com a secreta. El 15 de setembre Puig va rebre una visita de la Guàrdia Civil a casa seva en la qual li van entregar un requeriment del TSJC que ordenava que el diari digital deixés de mostrar i albergar publicitat institucional sobre el referèndum.

A banda d'aquests mitjans, 'Vilaweb', 'Nació Digital', 'Racó Català', 'El Nacional' o Ràdio La Mina també van rebre el 15 de setembre la notificació del TSJC amb l'ordre de no publicar els anuncis institucionals del referèndum i en què se'ls advertia que incorrerien en responsabilitats penals en cas de difondre la campanya institucional de l'1-O.

stats