Mèdia 28/01/2021

El Constitucional avala la multa de la JEC a l''Abc' per l'entrevista a Arrimadas en jornada de reflexió electoral

El Suprem va preguntar si era legal sancionar el mitjà i l'alt tribunal sosté que sí

2 min
La líder de Cs, Inés Arrimadas, en una intervenció quan era diputada al Parlament

MadridEl Tribunal Constitucional avala la multa que la Junta Electoral Central va imposar al diari Abc per haver publicat una entrevista amb la candidata de Cs a les eleccions del 21 de desembre del 2017, Inés Arrimadas, en plena jornada de reflexió. Arran d'un recurs del diari, el Tribunal Suprem havia preguntat al tribunal de garanties si era constitucional la sanció i dubtava sobre si s'incomplien alguns articles de la carta magna. Concretament el 25, que estipula que "ningú pot ser condemnat o sancionat per accions o omissions que en el moment de produir-se no constituïssin delicte, falta o infracció administrativa, segons la legislació vigent en aquell moment".

El Suprem va preguntar si la sanció no entrava en contradicció amb l'article 153.1 de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), que té un redactat ampli i imprecís a l'hora de parlar de la potestat sancionadora de la JEC. Així, la sala contenciosa administrativa assenyalava alguns articles de la LOREG que avalarien haver publicat l'entrevista amb Arrimadas. Per exemple, el 50.4 diu que s'entén per campanya electoral les activitats dels partits amb l'objectiu de captar vots, però l'Abc al·legava que en aquella entrevista la líder de Cs no demanava expressament el vot. L'article 53 estableix que no es pot difondre propaganda electoral ni fer cap acte de campanya un cop s'hagi acabat el període, però un altre cop el diari considera que s'emparava en la llibertat d'informació.

Per àmplia majoria, el TC ha resolt que la sanció era aplicable, per bé que no ha pres la decisió per unanimitat. El tribunal només ha emès la decisió final i els pròxims dies es donarà a conèixer la sentència sencera, però ja ha avançat que hi ha un vot particular de la magistrada María Luisa Balaguer i dos de concurrents (a favor de la resolució, però amb arguments diferents) de Juan Antonio Xiol i Encarnación Roca.

stats