Mèdia 01/12/2022

Cristina Mas i Mònica Bernabé, de l'ARA, premiades per l'AMI per la seva feina a Ucraïna

L'associació ha reconegut la feina de 58 reporters de guerra

ARA
2 min
Mònica Bernabé i Cristina Mas a l'acte de l'AMI

BarcelonaLes periodistes de l'ARA Cristina Mas i Mònica Bernabé han rebut avui a Madrid la distinció que l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI) ha atorgat a 58 corresponsals que han informat o estan informant des del terreny sobre la invasió russa a Ucraïna. L'entrega dels reconeixements s'ha fet en el marc de la conferència anual que fa l'associació, que enguany ha estat centrada en quines seran les qüestions clau per al 2023.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per a Mas, la distinció de l'AMI és "un reconeixement a la feina del periodisme sobre el terreny, que és el periodisme de veritat i el que reivindiquem". La periodista destaca que el fet que es tracti d'un reconeixement compartit "demostra l'esperit de treball conjunt i cooperació que es produeix en el periodisme de guerra". Per la seva banda, Bernabé ha insistit en la importància "d'anar als llocs i veure amb els teus propis ulls què està passant i explicar-ho, que és l'essència del periodisme". Totes dues coincideixen que aquesta distinció ha de servir per continuar informant des d'Ucraïna, a tocar dels fets. "De la mateixa manera, també és important informar des de la proximitat de molts altres llocs del món", afegeix Bernabé.

Les dues periodistes han rebut el reconeixement de mans de la directora de l'ARA, Esther Vera, que ha donat l'enhorabona a dues reporteres "que demostren qualitat i rigor en la seva feina siguin quines siguin les condicions de la realitat que cobreixen". Vera ha remarcat que el periodisme que exerceix l'ARA "es focalitza en el que és important i rellevant i la cobertura d’Ucraïna reivindica el sentit del veritable periodisme".

A més de les periodistes de l'ARA, també han rebut reconeixements els reporters de mitjans de grups com ara Vocento, Prensa Ibérica, Prisa Media, Grupo Godó, Unidad Editorial, Agencia Efe, Henneo i diaris com La Razón, La Voz de Galicia i El Progreso de Lugo.

Amb aquest reconeixement, l'AMI, integrada pels principals editors de l'estat espanyol, vol destacar "la indispensable tasca" que desenvolupen els premiats, que permet que els ciutadans "coneguin a través de la seva feina els fets que tristament estan transformant la història d'Europa".

"Els periodistes avui premiats han viscut moments de risc per a la seva integritat personal, moments d'alleujament quan les sirenes s'aturen, moments d'eufòria quan han tingut a l'abast la possibilitat d'alleujar el patiment d'altres, moments d'indignació quan els ulls són testimoni dels comportaments més innobles i moments de frustració al veure patir innocents", ha explicat el president de l'AMI, José Joly.

En l'acte també ha participat telemàticament la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, que ha elogiat la tasca dels corresponsals de guerra. "Quan la propaganda russa escala, la vostra informació i els vostres testimonis contrastats són crucials per lluitar per la llibertat, la justícia i la democràcia", ha recalcat. Durant la seva intervenció, Jourová ha refermat el compromís de la Unió Europea amb el lliure exercici del periodisme garantit a través de la llei de llibertat de premsa, que inclou mecanismes de protecció als periodistes contra l'espionatge i les pressions polítiques.

stats