ENTREVISTA
Mèdia 23/11/2019

David Maeztu: “És possible que es comenci a perseguir més l’usuari particular”

Entrevista a l'advocat especialitzat en propietat intel·lectual

Víctor Garrido
2 min
David Maeztu: “És possible que es comenci a perseguir més l’usuari particular”

BarcelonaDavid Maeztu és advocat expert en dret a internet i propietat intel·lectual, i també és un dels socis fundadors de 451.legal, un despatx especialitzat en el sector tecnològic. A part de la seva feina com a jurista, ha participat en nombroses xerrades sobre software lliure i dret dels internautes. Els últims mesos ha treballat en el cas Euskaltel: l’operadora basca va enviar cartes als seus clients sol·licitant una compensació econòmica a canvi de no anar a judici després que una productora cinematogràfica alemanya sol·licités la informació dels usuaris que havien piratejat alguns dels seus títols.

¿Creu que tornarem a la situació viscuda durant l’última dècada en relació a les descàrregues de contingut protegit per internet?

És complicat que tornem a la mateixa situació, ja que les eines jurídiques s’han ampliat, tant pel que fa als mitjans com a les conseqüències que pot tenir la descàrrega il·legal: el fet que sigui delicte fa que les conseqüències siguin molt més greus. També és cert que canals com Telegram, Torrent o altres aplicacions similars segueixen servint per descarregar contingut d’aquest tipus. Ara és molt fàcil tenir un núvol a casa (un NAS més Nextcloud o similar, per exemple) i passar invitacions als teus amics, un sistema molt econòmic i molt difícil de detectar.

Avui dia hi ha una oferta amplíssima de plataformes. ¿Alguna d’elles té els dies comptats?

Entenc que hi haurà guerra comercial, però no conec prou els seus models de negoci. Suposo que hi haurà processos de concentració, com en altres sectors, i sembla que Disney vol seguir aquest camí. Entenc que les plataformes més petites són les que tenen un risc més gran, perquè no tenen catàleg propi i depenen d’acords amb les productores que llancen les seves pròpies plataformes i no cedeixen continguts.

Quin futur preveu a nivell legal en relació al sector de l’audiovisual en streaming?

Ara mateix tenim lleis suficients per controlar la majoria de les infraccions massives, però és possible que es comenci a perseguir més l’usuari particular. No només la descàrrega, sinó fins i tot la compartició de claus entre usuaris a les diferents plataformes. Aquest terreny és més complex d’emprendre, ja que l’afectació a la intimitat i al secret de les comunicacions és més gran.

¿L’actual llei Sinde protegeix aquestes plataformes ja de manera completa?

Per a les infraccions tradicionals sí, en la mesura que els prestadors de serveis que fan negoci a través de la publicitat ho tenen complicat. Però per a altres sistemes de descàrrega, com deia -infraccions a través de núvols personals, Telegram, Signal, etc.-, encara no s’ha creat cap mecanisme. La gent sempre troba alternatives a la xarxa. Les plataformes de streaming s’haurien de centrar a millorar els catàlegs i la disponibilitat. Si s’oferissin continguts a un preu raonable sense haver de tenir 20 comptes en 20 serveis no existiria cap interès a piratejar res. Crec que això és el que s’ha demostrat aquests anys.

stats