El comitè d'empresa de TVC adverteix que l'ajust a la CCMA "travessa la línia vermella" i "qüestiona el model"

Els representants dels treballadors demanen al Govern que aclareixi "si la retallada obeeix a necessitats pressupostàries o als compromisos amb els sectors mediàtics privats"

Acn
26/11/2011
4 min

Sant Joan DespíEl comitè d'empresa de Televisió de Catalunya ha denunciat aquest dissabte que l'ajust a la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals (CCMA) anunciat divendres pel portaveu del Govern, Francesc Homs, "ha travessat la línia vermella" i ha exigit al Govern que aclareixi "si la retallada obeeix a necessitats pressupostàries o als compromisos amb els sectors mediàtics privats". De la mateixa manera que la directora de TV3, Mònica Terribas, va afirmar divendres que "el contracte programa de futur no es correspon amb el model actual de TVC", el comitè d'empresa també ha assegurat que "la retallada del 13% en l'aportació de la Generalitat als pressupostos de la CCMA qüestiona el model". El comitè d'empresa de Televisió de Catalunya ha reaccionat aquest dissabte a l'anunci realitzat ahir per Homs de reduir el pressupost de la CCMA fins als 260 milions d'euros, un 13,3% menys que l'any passat, així com reduir a quatre els canals de TVC, adduint que els sis canals actuals no són assumibles.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El comitè ha dit que és "conscient" de les "retallades injustes que afecten tota la societat", però ha advertit que la retallada a la CCMA "qüestiona el model" actual de televisió pública catalana, "per més que assegurin que garanteix els llocs de treball", ha reblat. Sobre aquest aspecte, el comitè creu que "no n'hi ha prou que el Govern ens garanteixi l'estabilitat de la plantilla", ja que "si es fan inviables econòmicament els nostres mitjans públics, el pas següent serà que es faci inviable el projecte, i per tant, afectarà la gent que el fem possible".

Interessos de grups privats

Els representants dels treballadors consideren que l'ajust "ha travessat la línia vermella" i han remarcat que "el Govern ha d'aclarir si la retallada obeeix a necessitats pressupostàries o als compromisos de la coalició que el sustenta amb sectors mediàtics privats". Segons afirma, els grups privats "des de fa anys ataquen la confiança que ens fa el poble de Catalunya, com demostren els índexs d'audiència".

En aquest context, el comitè ha criticat el Grup Godó, "que dissabte en el seu vaixell insígnia, La Vanguardia, mentia descaradament i deliberadament sobre els sous dels treballadors de TV3".

Per tot plegat, el comitè ha advertit que "vigilarà que no prevalguin les ambicions dels grups privats per sobre dels interessos de la ciutadania". En aquest sentit, avisa que "el Govern ha de decidir i demostrar si manté el compromís" amb "el país, la llengua i la cultura", el que considera que són els tres eixos que guien la tasca dels mitjans públics de la CCMA.

Col·legi i grups de periodistes s'oposen a l'ajust

El Col·legi de Periodistes, així com el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) i el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), ha mostrat el seu rebuig al pla d'ajust presentat pel Govern.

El Col·legi ha expressat "la seva més ferma oposició" a l'ajust i creu que "posa en qüestió el model de mitjans públics existent fins ara al nostre país". L'ens insisteix que la televisió i ràdio públiques "tenen un paper vital en la consolidació de la nostra cultura i de la llengua pròpia", i són "una garantia de tenir accés a una informació plural, a la vegada que constitueixen un element fonamental per a la dinamització del sector de la producció audiovisual en llengua catalana".

En aquest sentit, rebutja l'ajust, ja que segons remarca la CCMA, "ja ha fet sacrificis" i adverteix que "unes retallades en el pressupost com les anunciades impediran que la CCMA acompleixi els seus objectius de servei públic". Per tot plegat, fa una crida "a tots els actors socials a fer sentir la seva veu en defensa d'un servei públic audiovisual" que veu "essencial per al país, la llengua, la pluralitat i la diversitat".

Pel Grup Barnils, l'ajust és "un duríssim cop al model de mitjans públics i de qualitat i alhora competitius en termes d'audiència". D'altra banda, creu que la possible eliminació de dos canals de TDT de què disposa la CCMA "és un greu error en un moment en què la llengua catalana ja és prou minoritària en el dial dels televisors catalans".

Respecte a la retallada de 40 MEUR, assegura que "és del tot desproporcionada" i subratlla que "s'acumula a una reducció de 50 milions l'any passat", de manera que "en dos anys els mitjans audiovisuals públics hauran vist reduïda la seva capacitat d'actuació econòmica en prop del 25%". Aquesta reducció del pressupost "és incompatible amb mantenir els alts nivells de qualitat i rendibilitat sociocultural que han tingut en la darrera dècada", assenyala.

Per la seva banda, el Sindicat de Periodistes de Catalunya creu que l'anunci del Govern "segueix l'estela de les propostes del PP de tancar canals de televisió" i lamenta que s'"ignoren deliberadament els valors del servei públic i s'analitza exclusivament des de la rendibilitat econòmica, menystenint la seva funció clau d'afavorir la cohesió social i la normalització lingüística i cultural". L'SPC acusa el Govern d'"utilitzar el finançament de la CCMA per canviar el model públic audiovisual contemplat en la llei vigent".

En aquesta línia, creu que CiU "vol tornar als orígens i seguir defensant els mitjans de la CCMA a canvi de controlar-los econòmicament i políticament". Això, avisa, "seria un mal servei a la defensa d'uns mitjans públics catalans forts, garantia de cohesió social i de normalització lingüística i cultural", que no es compliria "amb un mal finançament ni sent controlats des del Govern i desvirtuant el seu caràcter públic".

stats