Mèdia 15/05/2015

Dimiteix el director provisional de 'Le Monde'

Gilles van Kote ha deixat el càrrec després que la redacció rebutgés el candidat a rellevar-lo proposat per l'empresa

Efe
2 min
Gilles van Kote / AFP

ParísGilles van Kote, que des del maig de l'any passat ocupava de manera provisional el càrrec de director de 'Le Monde', va presentar aquest dijous la seva dimissió, en un gest que agreuja la crisi al capdavant del diari francès. La seva renúncia va arribar l'endemà que la redacció rebutgés en una votació la candidatura a la direcció presentada per Jérôme Fenoglio, que comptava amb el suport dels accionistes i del mateix Van Kote.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En un missatge publicat a la web del diari, el fins ara director provisional va assenyalar que uns i altres "tenen part de responsabilitat en la situació actual", i que cal un procés "perenne, transparent i just per designar el director o directora". En tot cas, va reiterar que s'identifica amb el que va denominar "el nostre imprevisible col·lectiu" i va manifestar el seu agraïment a tots els equips amb els quals durant l'últim any ha intentat"ferla millor feina possible i complir la missió" que se li havia encomanat.

Fenoglio va ser el candidat escollit pels tres socis financers propietaris de 'Le Monde' –Perre Bergé, Xavier Niel i Matthieu Pigasse– i pel grup espanyol Prisa, que controlen el capital de l'empresa. Malgrat això, a la votació d'aquest dimecres només va aconseguir el suport del 55% dels treballadors, de manera que no va arribar al 60% que els estatuts fixen per poder accedir al càrrec durant els propers sis anys.Prèviament, els accionistes havien descartat els tres candidats que des de dins del diari s'havien proposat com a aspirants: el mateix Gilles van Kote –que va assumir la presidència interina arran de la dimissió de Ntalien Nougayrède–, Jean Birnbaum i Christophe Ayad.

En un comunicat emès després de la renúncia de Van Kote, els tres socis financers del diari van indicar que mantenen la candidatura de Fenoglio i van demanar als redactors que tornin a considerar-la, tenint en compte els reptes que afronta la publicació. Bergé, Niel i Pigasse van recordar que, d'acord amb els estatuts, només ells tenen la capacitat de proposar la persona que ha d'ocupar el càrrec de director.

L'origen del conflicte que va comportar la dimissió de Nougayrède es troba en el desacord sobre la fórmula que el diari ha d'adoptar per a la seva edició impresa i el pla de mobilitat interna, aparentment no consensuat, que preveia la supressió de 57 llocs de treball de la redacció del diari en paper i la redistribució interna, principalment a la secció digital.

Després de rebutjar l'opció de Fenoglio, els redactors van atribuir el seu posicionament a "l'actitud dels accionistes, que van prolongar més enllà del que era raonable la interinitat [de Van Kote] i van eludir el procediment que ells mateixos havien posat en marxa. En una nota, la plantilla demanava que "s'obri al més aviat possible un debat amb els accionistes sobre la governança de 'Le Monde' i la millor manera de seleccionar el seu director", perquè "la falta de continuïtat" en aquest lloc suposa "un desequilibri nociu" per als treballadors. El diari ha tingut cinc directors des que Bergé, Niel i Pigasse van entrar a l'accionariat de l'empresa, l'any 2010.

stats