Mitjans públics
Mèdia 12/09/2014

El consell d'informatius de Ràdio Nacional critica que no es cobrissin els actes oficials de la Diada

CCOO de RTVE lamenta que 'Informe semanal' només donés veu a Societat Civil Catalana

Ara
2 min

BarcelonaEls treballadors de Radiotelevisió Espanyola han mostrat el seu descontentament davant la cobertura que els mitjans públics estatals han ofert de la Diada Nacional de Catalunya. El consell d'informatius de Ràdio Nacional d'Espanya va "denunciar" aquest dijous en un comunicat "la decisió de suspendre, a última hora, la retransmissió íntegra a Ràdio 4 de l'acte institucional" que va tenir lloc el dia 10 a la nit a la Llotja de Mar, i que va ser substituït per "un repertori de música en català".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Davant l'inesperat retard de la programació, els responsables dels serveis informatius, amb autorització de la direcció, van dissenyar la planificació de la retransmissió d'un dels actes més importants de la Diada tal com s'ha fet els últims anys sense problemes", explica el consell, que remarca que "fins i tot es van arribar a contractar línies XDSI" per poder cobrir els actes sense dificultats. Segons denuncien, "24 hores abans de la celebració de l'acte", la direcció va decidir suspendre la transmissió, en el que el consell considera "un acte de difícil justificació".

"El consell d'informatius vol recordar que Ràdio 4 segueix sent una emissora de servei públic i que entre els seus continguts hi hauria de seguir sent la difusió d'actes institucionals tan significatius com el de la Diada, deixant de banda altres plantejaments polítics", lamenta el comunicat.

D'altra banda, la secció sindical de Comissions Obreres a Radiotelevisió Espanyola ha criticat, en un altre comunicat, el reportatge 'La diversidad catalana', emès dissabte passat al programa 'Informe semanal'. La nota denuncia que "únicament han entrevistat membres de la plataforma Societat Civil Catalana, quan és conegut que hi ha altres grups socials amb opinions molt diferents", i es pregunta: "On és aquest recorregut per diferents àmbits de la geografia i la societat en busca d'un retrat de la diversitat de Catalunya? On és la diversitat catalana?"

"És imperdonable –diu CCOO– que un tema com el dret a decidir sobre la independència de Catalunya sigui vist només des d'un punt de vista. Com a televisió pública, tenim l'obligació d'aportar informació imparcial i neutral davant de qualsevol temàtica, sigui la que sigui, i de manera especial si s'emmarca en un debat polític, per propiciar el debat entre la societat, i per tant no podem donar un punt de vista partidista o que no s'ajusti a la realitat quotidiana". El sindicat lamenta també que "la redacció de TVE a Sant Cugat no hagi intervingut en l'elaboració d'aquest reportatge", tot i que és "coneixedora com ningú de la situació sociopolítica actual a Catalunya".

El Sindicat de Periodistes de Catalunya també ha emès un comunicat aquest divendres en què anuncia que secunda aquestes denuncies i també la de la plataforma per a la defensa de la radiotelevisió pública Hazlo Público, que considera que TVE va "manipular" la Diada, ja que la cobertura dels actes que va fer el Canal 24 Horas va ser "tenedenciosa i ocultista, sense plans generals, equiparant les diferents manifestació amb participació molt diferent i, de nou, elaborant la informació a Madrid i no a Catalunya". La mateixa plataforma també va lamentar via Twitter que la realització de TVE no oferís "ni un pla aeri" de la V.

stats