LLIBERTAT D'INFORMACIÓ

La direcció de la CCMA assumirà la sanció a Mercè Alcocer, a qui l'Estat aplica la 'llei mordassa'

Se li reclamen 701 euros per desobediència a l'autoritat

El vicepresident de la CCMA, Brauli Duart, ha proposat al consell de govern que siguin els membres de la cúpula de l'ens els que assumeixin, de manera col·lectiva, la sanció de 701 euros que l'Estat li reclama a la periodista Mercè Alcocer, en una aplicació del que es coneix com la 'llei mordassa'. A la reportera de Catalunya Ràdio, especialitzada a cobrir tribunals, se l'acusa d'"infracció greu de desobediència a l'autoritat" per no haver obeït les instruccions d'uns agents mentre cobria una informació com a enviada especial a l'Audiència Nacional de Madrid, el 20 de febrer del 2016, en el marc del cas Pujol. La reportera va voler prendre declaracions de l'advocat de l'expresident català a les portes de l'Audiència, fora de la zona habilitada per a periodistes.

La direcció de la Corporació explica que l'empresa legalment no pot assumir el pagament d'aquesta multa, ja que té el caràcter de sanció per responsabilitat personal. Però la proposta és que l'assumeixin personalment els membres del consell de govern, que actua com a equivalent del consell d'administració de l'ens. L'aportació serà voluntària i s'ha pactat no explicitar quins membres hi han contribuït i quins s'han abstingut.

Alcocer, que nega que els fets succeïssin tal com ha explicat el ministeri d'Interior –i aporta un vídeo com a prova–, va rebre el suport del Defensor del Poble, que va demanar que se li retirés la multa.

Els comitès d'empresa i consells professionals dels mitjans, però, han rebutjat la mesura. "La decisió de pagar la multa a través d’aportacions personals dels directius no és la manera de resoldre aquesta situació, és totalment arbitrària i no garanteix que en futurs conflictes l’empresa actuï igual", asseguren els quatre organismes, en un comunicat conjunt. Des de la CCMA, però, precisaven a aquest diari que el pagament de la multa era només una mesura per evitar que l'afectada hagi de fer front al pagament, però que de cap manera suposava acceptar la sanció, que serà recorreguda en totes les instàncies on es pugui fer.