Mèdia 17/02/2018

"El català de tots", portada de l'ARA especial sobre Pompeu Fabra

Celebrem els 150 anys del seu naixement amb un diari especial

Ara
1 min
portada ara 18 febrer 2018

BarcelonaL’home que va salvar el català va néixer ara fa 150 anys. Com és que un químic va convertir-se en el seny ordenador de la llengua? Qui era realment Pompeu Fabra? Fins a quin punt s’ha sacralitzat la seva obra? Quina seria la seva actitud amb el català que es parla avui?

Pompeu Fabra, fotografiat a Prada de Conflent

Aquest diumenge, responem a aquestes i altres preguntes al voltant de la seva figura en un dossier al diari. Antoni Bassas modera un debat amb els lingüistes Jordi Ginebra, Mila Sagarra i Albert Pla Nualart, qui també recorda en un article la fractura del 1918 -ara fa un segle- entre mossèn Alcover i l’Institut d’Estudis Catalans, un trencament que va deixar la via lliure a Fabra per impulsar el seu model lingüístic. També Antoni Bassas, acompanyat del fabrià Jordi Mir, visita els escenaris de Fabra al seu exili de Prada de Conflent, i l'editor i escriptor Quim Torra glossarà el vessant cívic i polític de Fabra com a intel·lectual compromès.

A més, els lectors podran conèixer l’evolució vital del mestre a través d’un test de llengua elaborat per la lingüista de l'ARA Maria Rodríguez Mariné.

I, qui vulgui, podrà adquirir una biografia breu de Pompeu Fabra, per a tots els públics, ‘Tant de gust de conèixer-lo, senyor Fabra’, obra de Maria Carme Bernal i Carme Rubio.

stats