"Notable èxit, incompetència política": recull d'editorials l'endemà de la V

Els diaris de Madrid carreguen contra Mas i TV3; els de Barcelona apel·len a la política per evitar el carreró sense sortida

El País: 'De l'èxit i del fracàs'

"La manifestació en 'V' de la Diada catalana d'ahir va suposar un notable èxit organitzatiu per als seus convocants independentistes. [...] Però no va ser "la manifestació més massiva de la història d'Europa", com pretenien els organitzadors. I el que és més important, aquesta mobilització no dóna més legitimitat a un projecte que només condueix cap a la divisió i la frustració. [...] La implicació del govern de la Generalitat a la convocatòria ha estat aquesta vegada més aclaparadora que en anteriors ocasions. Va avançar els seus actes oficials en benefici de la manifestació; va convertir el discurs del seu president, Artur Mas, en missatge preparatori; i va desplegar un asfixiant suport dels seus mitjans de comunicació a la convocatòria, celebració i balanç de la 'V', cosa que ha provocat una insòlita protesta sindical interna, que equipara la que havia estat sòlida TV3 a altres agents manipuladors com Telemadrid. Així, els actes d'ahir no van ser deguts només a l'espontaneïtat social. [...] Què hauria passat si li hagués dispensat igual ignorància que a la manifestació unionista de Tarragona? [...] Però protestes tan nodrides tampoc poden ser producte de la mera agitació d'un Govern. [...] Caldrà esperar, doncs, a la represa del diàleg entre governs. [..] No s'estan recollint fruits; creixen els partidaris de la 'tercera via'; no sorgeixen aliats polítics del procés en el conjunt d'Espanya; el creixent interès mediàtic internacional no s'acompanya de suports tangibles; els seus líders amb prou feines aconsegueixen superar els episodis de desunió, i algun d'ells crida a una absurda deriva il·legal del moviment, mitjançant la desobedència civil, apel·lant a l'exemple de Luther King: com si Catalunya patís un 'apartheid' racial. [...] Més incompetència política per gestionar el malestar real i canalitzar constructivament és impossible de trobar."

El Mundo: 'Mas, atropellat per l'independentisme després de brindar la Diada a ERC'

La celebració de la Diada no només ha confirmat la polarització que pateix Catalunya [...] També ha ratificat l'hegemonia de l'independentisme , i principalment d'ERC , en un projecte de ruptura obtusament impulsat per Artur Mas i CiU . [...] L a divisió de la societat catalana es va visualitzar ahir en tots els homenatges del Tricentenari de la caiguda de Barcelona en la Guerra de Successió , amb actes diferenciats i pronunciaments oposats per part de les formacions a favor i en contra del dret a decidir . Després de la Diada , el pols a l'Estat ha augmentat la seva intensitat . Mas es veu entre l'espasa dels partits radicals i la paret de la legalitat constitucional . Encara que el president català no s'ha volgut pronunciar sobre això , la possibilitat que es vegi obligat a convocar eleccions anticipades cobra força en un escenari en què ell ha passat a ser un personatge secundari . El més greu, però, és que uns comicis en clau sobiranista enfrontarien més la divisió que ja pateix la societat catalana ".

La Vanguardia: 'El moment de fer un gir'

"Civisme exemplaritat i eufòria. Una de les manifestacions polítiques més grans en la història de l'Espanya democràtica. [...] La manifestació de Barcelona d'ahir va ser gegantina, és cert. Pacífica i cívica. Però el mateix principi de realitat que hem invocat no ens hauria de fer oblidar que la societat catalana està formada per moltes més persones. [...] Una part molt important de la societat catalana –segurament la majoria, d'acord amb gairebé totes les enquestes– no es pronunciaria per la independència en cas de ser formalment consultada sobre això i preferiria un pacte d'ampliació i reforç de l'autonomia, lleialment respectat per l'Estat espanyol. [...] La manifestació d'ahir obliga les forces polítiques que conformen la majoria pro consulta a un alt exercici d'unitat, talent polític i sentit de la responsabilitat les setmanes vinents. La unitat no serà fàcil en uns moments en què hi ha qui prefereix posar la legitimitat per sobre de la legalitat. Qualsevol aventurisme o tacticisme electoral de curta volada podria passar una alta factura als seus promotors. [...] El Govern d'Espanya no pot ignorar, tot i això, l'èxit i la contundència de la manifestació d'ahir i el corrent de fons que expressa. La mobilització pacífica i sostinguda de centenars de milers de catalans hauria de ser corresposta per canvis estilístics per part del poder espanyol. [...] La qüestió de Catalunya –insistim: inscrita en un context europeu de grans canvis i reajustaments– no es resoldrà amb l'Aranzadi a la mà, ni amb horitzons coercitius. Cal eixamplar la comprensió política de la realitat, davant la qual sempre és millor no girar-s'hi d'esquena".

El Periódico: 'Evitar el carreró sense sortida'

"I aquí estem, dos anys després de la irrupció del moviment sobiranista que ha remogut el mapa polític català. Les institucions, tant del conjunt d'Espanya com de Catalunya, no han trobat vies de solució a un contenciós que, és clar, no es resoldrà per esgotament de l'adversari. [...] Només calia prestar atenció ahir als carrers de Barcelona per adonar-se que la impossibilitat legal de realitzar la consulta del 9-N no resoldrà el problema. [...] Mariano Rajoy pot exhibir el suport aclaparador del Congrés dels Diputats, del Tribunal Constitucional i de bona part de l'opinió pública espanyola per no cedir a la demanda de la majoria del Parlament de celebrar la consulta, però el seu immobilisme ja no compta amb tant de suport. [...] Ningú en una democràcia pot pensar que aquesta situació és sostenible. I menys quan a la mateixa Europa, uns milers de quilòmetres més al nord, més de quatre milions d'escocesos votaran lliurement el seu futur la setmana que ve. [...] Els moviments ciutadans tenen dret a empènyer a favor de la consulta, com ahir van insistir Carme Forcadell i Muriel Casals, però Mas, com a president de la Generalitat, no pot ser ostatge del carrer ni d'ERC. Ha d'evitar que la situació desemboqui en un carreró sense sortida. Als polítics se'ls elegeix perquè busquin i trobin solucions. Mas va convocar, després de l'èxit de la Diada del 2012 unes eleccions anticipades, convençut que capitalitzaria el moviment per aconseguir la majoria absoluta. Les coses es van torçar i el moviment no es va deixar encasellar. Políticament va quedar en mans d'ERC i ja no va aconseguir embridar el carrer. [...] Mas (per activa) i Rajoy (per passiva) han portat les coses fins aquí, a 59 dies del 9-N. A les seves mans està portar el conficte al límit o negociar com reconduir-lo. Hi ha qui espera que, després de demostrar qui mana, el Govern espanyol faci algun gest. I que Mas, al negar-se a treure les urnes, desafï Junqueras a precipitar el fnal de la legislatura. Massa incerteses."

La Razón: 'Per la unitat i el progrés'

"Tot i que la manifestació de la Diada va mobilitzar ahir gairebé mig milió de persones, xifra apreciable però molt allunyada de les exageracions dels organitzadors, seria un greu error concloure que la gran majoria dels catalans són partidaris de la independència i de separar d'Espanya. Res més fals. [...] Encara que sembli paradoxal, l'opinió més estesa i compartida és la que van expressar, també ahir, a Tarragona els ciutadans convocats per Societat Civil Catalana, sense altres mitjans que la seva voluntat de ser ciutadans de ple dret en una Catalunya sense la qual és impossible comprendre l'essència d'Espanya, [...] En aquests moments d'inquietud a la Unió Europea pel procés de secessió d'Escòcia, quan es multipliquen des de dins i fora de les fronteres del Regne Unit les crides a la unitat i les advertències de les greus conseqüències que comporta per a tots els ciutadans britànics, escocesos o no, el retorn a un passat de regnes separats, es torna més nítida la percepció que en el món civilitzat es té de l'absurd i il·lusori del desafiament separatista del nacionalisme català. [... ] La Unió Europea sempre ha donat per descomptat el fracàs de l'aventura empresa ja fa dos anys pel president de la Generalitat, Artur Mas, els errors polítics, derivats d'una equivocada interpretació de la realitat, l'han portat a ser ostatge de l'esquerra republicana radical".

El Punt Avui: 'Decidits a decidir, toca fer política'

"És l'hora que la política posi les urnes. El 9-N és el dia escollit. [...] El camí que continua després de la V multitudinària no serà senzill, ni planer, ni n'hi haurà prou amb la mobilització popular, tot i que continuarà sent imprescindible per tal que els representants polítics sentin l'escalf del poble al voltant i alhora el seu alè vigilant al darrere. [...] El clam d'ahir va ser sense cap dubte pel dret a decidir, però cal no ignorar, ni deixar en segon terme, que tant els parlaments com els eslògans cridats pels assistents van manifestar-se per la independència de Catalunya. Actualment no hi ha cap altre projecte polític al país amb una capacitat de mobilització com la de l'independentisme. Per això cal posar les urnes el 9-N. Per poder saber si aquesta atracció, a més de gran, és majoritària".

ARA: 'L’hora de la política, l’hora de les urnes'

"No es pot obviar una realitat tan contundent i persistent. La ceguesa de la classe política espanyola, especialment del govern Rajoy, cada cop resulta més inexplicable, i no només vista des d’una Barcelona mobilitzada, sinó també des de les capitals mundials [...] L’espectacular Diada, plantejada com l’avantsala del 9-N, posa doncs més pressió a totes bandes. Internament, el Govern i els partits del dret a decidir van rebre ahir un fantàstic aval al carrer, però un aval carregat d’exigència. [...] S’acosta, doncs, l’hora de la política en majúscules, la de la unitat. Tot i que la mobilització no pot afluixar, ni sembla previsible que afluixi, els pròxims mesos s’hauran de prendre decisions cabdals als despatxos. [...] La gent empeny cap a una acceleració del procés: vénen dies decisius.