Mèdia 13/04/2016

Empar Moliner, a 'Els matins': "Tinc el dret a la llibertat d'expressió i el deure de denunciar la injustícia"

L'escriptora defensa la seva polèmica secció de dilluns, en què va simular cremar la Constitució

Ara
3 min

BarcelonaEmpar Moliner ha defensat aquest dimecres, en la seva secció diària a 'Els matins' de TV3, la seva actuació d'aquest dilluns en el mateix programa, en què va simular cremar un exemplar de la Constitució espanyola. Arran d'aquest fet, el CAC ha anunciat que analitzarà d'ofici aquest espai per determinar si s'adequa al llibre d'estil de TV3, mentre que la cadena va decidir retirar de la seva web el vídeo de la secció.

Moliner ha aparegut novament a 'Els matins' amb el fals exemplar de la Constitució que havia fet servir dilluns, que tal com ha ensenyat era en realitat un altre llibre amb les cobertes de la carga magna. "El primer que haig de fer és demanar disculpes a l'autor veritable del llibre –ha ironitzat l'escriptora–, però també a les persones que havent vist la secció i havent-la entès s'han ofès igualment perquè he simulat que cremava un llibre que per a ells era sagrat".

En aquest sentit, Moliner ha reflexionat que "la Constitució ara és com la família reial als 90", quan "no es podia fer escarni ni befa" del cap de l'Estat espanyol ni la seva família, a diferència del que passa actualment, en què "en fem obres de teatre".

L'escriptora ha dit també que, "aprofitant el rebombori" generat per la seva secció de dilluns, volia "reclamar als polítics del Parlament que s'han queixat de la secció que diguin què podem fer" per ajudar les persones que no tenen recursos per pagar la llum i el gas.

"Aquest programa sempre m'ha donat el dret a la llibertat d'expressió. Les meves opinions no són les del programa ni les de TV3. Tinc dret a la llibertat d'expressió, però tinc el deure de denunciar la injustícia d'un decret que, al·legant discriminació positiva, no permet que hi hagi nens que es puguin dutxar amb aigua calenta i fer els deures amb llum", ha afegit Moliner. I ha conclòs: "Fent el que he fet he provocat un incendi que perjudica TV3, i ho lamento. Però aquest és el deure dels escriptors, el deure dels pallassos i el deure, com en aquest cas, dels escriptors pallassos".

"Em destrossa la panxa"

Abans d'aparèixer novament a 'Els matins', Empar Moliner havia estat entrevistada també a 'El matí de Catalunya Ràdio' i a 'El món a RAC1', on ha defensat la seva actuació de dilluns. Segons ha explicat, el missatge que volia donar amb la crema simulada de la carta magna era que "si la Constitució ens prohibeix escalfar-nos, haurà de servir per escalfar-nos".

"Vaig agafar un bidó i vaig dir: 'Si aquestes famílies no es poden escalfar perquè la Constitució ho prohibeix, s'hauran d'escalfar amb el primer que trobin, per exemple, amb aquest llibre'", ha explicat, i ha remarcat que el llibre era d''attrezzo'. Ha precisat, fins i tot, que es titulava 'Cómo construir un gallinero'. "Era el que hi havia per allà", ha assenyalat.

"Si jo hagués pensat que hi hauria tant rebombori podria no haver-lo encès, i només dir-ho. O hauria pogut cremar una altra cosa: el que queda de l'Estatut o un llibre meu. No se'm va acudir, perquè jo pensava que el que havia de dir era: 'Escalfem-nos amb la Constitució si la Constitució no ens permet escalfar-nos'. Ho veia molt pertinent simbòlicament", s'ha defensat. Segons ella, si hagués dit el mateix però sense cremar la Constitució, "segurament no hauria passat res".

Moliner ha assegurat que l'anul·lació del decret de pobresa energètica per part del Tribunal Constitucional li "destrossa la panxa". "Em sembla terrible que el Tribunal Constitucional no ens permeti fer una cosa que podríem fer perquè aquesta gent s'escalfi", ha reflexionat, i ha advertit que "la història ens condemnarà" si no s'actua per ajudar les famílies sense recursos que no poden pagar la llum i el gas.

L'escriptora també ha deixat clar que no es penedeix de la secció de dilluns, tot i que "lamenta" haver ofès persones que considerin "sagrada" la Constitució. "Jo sóc una persona que no s'emociona gaire pels símbols. Quan el Boadella va ensenyar el cul amb la senyera em va ser igual. Que cremin banderes, fins i tot la meva, no em fa res. Però entenc que hi ha gent a qui l'ofèn que algú cremi el seu llibre sagrat", ha admès.

stats