Tecnologia

Escriptors contra la IA: Amazon s'inunda de llibres falsificats

Els autors, contra l'entrenament del 'software' amb les seves obres sense permís ni compensacions

3 min
Una persona visita la pàgina d'inici de l'eina Chat GPT.

BarcelonaPer si no en tenien prou amb la pirateria tradicional, els escriptors s'enfronten des de fa uns mesos a un nou enemic: la intel·ligència artificial (IA). La primera alerta la va llançar a finals de juliol un grup de més de 8.000 escriptors –entre els quals hi ha noms tan rellevants com Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen, Philip Pullman i Jonathan Franzen– quan es van adonar que les companyies tecnològiques utilitzen les seves obres per entrenar la IA. D'aquesta manera, el software xucla els continguts originals creats pels autors i n'extreu textos de característiques similars (alguns amb elements idèntics, diuen) per generar nous llibres a l'estil de cada escriptor.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A través d'un comunicat firmat per Authors Guild –l'associació professional amb més autors dels Estats Units–, els creadors carreguen contra les empreses OpenAI (l'empresa que hi ha darrere del ChatGPT), Alphabet, Meta, Stability AI i IBM i els exigeixen "que se'ls demani permís abans d'utilitzar material amb drets d'autor". Així mateix, reclamen "que se'ls compensi econòmicament per la utilització de les obres" i subratllen que, sense ells, el contingut de la IA seria "banal i extremadament limitat". Tot plegat, afegeixen, agreuja la precarietat que pateix el sector i ho exemplifiquen amb dades: el sou mitjà anual d'un escriptor el 2022 a jornada completa és de 23.330 dòlars (uns 22.000 euros) i, segons Authors Guild, els ingressos dels autors han disminuït en l'última dècada un 40%.

Malgrat que l'associació d'escriptors no busca anar als tribunals sinó arribar a un acord amb les empreses tecnològiques, qui sí que ha passat pels jutjats és la còmica Sarah Silverman juntament amb els escriptors Richard Kadrey i Christopher Golden. Tots tres van presentar al juliol una demanda contra OpenAI i Meta al Tribunal del Districte de Califòrnia per ús indegut de les seves obres. Silverman, autora del llibre The Bedwetter; argumenta que s'ha utilitzat la seva obra sense demanar-li permís, saltant-se, per tant, la llei de propietat intel·lectual.

Així mateix, afirma que la IA va accedir al llibre mitjançant un mètode il·legal –una llibreria de textos piratejats– i que no ha rebut cap compensació al respecte. La còmica reclama que se li compensin financerament els danys ocasionats i que s'estableixi alguna mesura perquè els sistemes d'IA no puguin utilitzar les obres creatives sense permís de l'autor ni sense pagar-li els drets. Poc després de la seva demanda, Open AI i Meta van fer públiques les fonts que fan servir per alimentar el software intel·ligent. Dues d'aquestes són una base de dades amb 70.000 llibres gratuïts legals sense drets d'autor i una altra anomenada The Pile i creada a partir de biblioteques il·legals amb llibres piratejats.

Suplantar la identitat a Amazon

Però els conflictes entre escriptors i intel·ligència artificial no s'acaben aquí. Fa un parell de mesos, l'autora nord-americana Jane Friedman va posar el crit al cel a l'adonar-se que Amazon comercialitzava cinc llibres a nom seu creats per IA. Friedman s'ha especialitzat en títols sobre el procés creatiu i l'escriptura, i té una llarga trajectòria professional amb llibres com The business of being a writer [El negoci de ser escriptor, en anglès], Author in progress [Autor en progrés] i Beginning writer’s answer book [El llibre de respostes per a escriptors novells]. A la plataforma, en canvi, s'hi trobaven títols que ella no havia escrit com How to write and publish an ebook quickly and make money [Com escriure i publicar un ebook ràpidament i fer diners] i Step-by-step guide to crafting compelling ebooks [Una guia pas per pas per crear llibres electrònics convincents].

Un lector va contactar amb ella per preguntar-li sobre aquests títols, i així va adonar-se del frau. "Em sento molt malament, perquè és material de molt baixa qualitat firmat amb el meu nom. Són horrorosos, sembla que estigui intentant fer negoci i enganyar la gent amb llibres molt dolents. Prefereixo que pirategin els meus títols que no que facin això", explica Friedman al diari britànic The Guardian. Després d'alguns entrebancs amb Amazon, la plataforma ja els ha retirat de la venda. Tot i això, Friedman avisa: "Si Amazon no estableix un procediment per verificar la identitat dels autors, això no acabarà amb mi. Qualsevol persona pot penjar un llibre creat per IA amb el nom de l'escriptor que vulgui".

L'última víctima, Tom Hanks

Els escriptors no són els únics alarmats pels usos de la intel·ligència artificial en relació amb les seves feines. De fet, una de les reivindicacions de la vaga d'actors i guionistes de Hollywood ha estat precisament que s'apliquin límits a la IA. Els intèrprets alerten que el software pot reproduir la seva imatge i la seva veu en escenes de tanta qualitat que gairebé no es pot distingir entre la versió digital i la versió real. L'últim que s'hi ha trobat ha estat l'actor Tom Hanks. A Instagram, Hanks va explicar que corre per les xarxes un vídeo amb la seva imatge promocionant una assegurança dental. Ell, assenyala, no hi ha tingut res a veure.

stats