Drets laborals

La vaga de guionistes de Hollywood arriba al final

Des d'aquest dimecres els guionistes ja poden tornar a treballar

3 min
Manifestació en suport a la vaga de guionistes de Hollywood el dia que fa 100 que es mobilitzen.

BarcelonaDesprés de l'inici d'acord al qual es va arribar aquest dilluns, avui la vaga de guionistes de Hollywood ha arribat al final. Els líders del Sindicat de Guionistes de Hollywood (WGA) han votat unànimement que els seus membres puguin tornar a treballar a partir d'avui a les 9 del matí, hora espanyola (a les dotze de la matinada de la costa oest dels Estats Units). D'aquesta manera, la maquinària del sector audiovisual es posa en marxa, tot i que els 11.500 membres del sindicat tenen entre el 2 i el 9 d'octubre per votar la ratificació del nou conveni per als tres anys vinents. Mentre la vaga de guionistes s'acaba, la d'actors continua en marxa i, de moment, no hi ha previstes reunions amb els estudis i les plataformes per arribar a un acord.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El pacte al qual han arribat el Sindicat de Guionistes de Hollywood i l'Aliança de Productores de Cine i Televisió inclou millores en alguns dels elements claus de la disputa laboral. Pel que fa a l'ús de la intel·ligència artificial, les dues parts han acordat que no es podrà fer servir aquesta tecnologia per escriure o reescriure material literari i que el material generat no serà considerat com a obra original. També s'explicita que els estudis i les plataformes no podran obligar els guionistes a fer servir un software d'IA.

Un altre cavall de batalla de la vaga de guionistes eren els royalties que cobren pels continguts de streaming, els coneguts com a residuals. En aquest sentit, el sindicat ha explicat que a partir d'ara es pagaran tenint en compte l'audiència de les sèries o pel·lícules, una dada que es calcularà dividint les hores de visualitzacions per la durada dels continguts. Les plataformes també s'han compromès a compartir amb els guionistes el total d'hores emeses a través dels seus serveis tant dins dels Estats Units com en el mercat internacional.

Diumenge el sindicat va qualificar l'acord d'"excepcional" i va agrair als seus integrants el ressò de la vaga i el suport d'altres gremis perquè gràcies a això s'ha aconseguit que els estudis tornessin a la taula de negociació.

La segona vaga de guionistes més llarga de la història

La vaga que ha acabat avui ha estat la primera en 63 anys a Hollywood que ha unit guionistes i actors. Els actors van unir-se a la protesta dels guionistes el 14 de juliol a través del sindicat SAG-AFTRA (que representa prop de 160.000 intèrprets) i, de moment, continuen mobilitzats. Les reivindicacions d'un gremi i l'altre són semblants. Els intèrprets també demanen millores en els sous, un increment dels royalties que perceben pels projectes en què treballen i, sobretot, mesures per assegurar que la intel·ligència artificial no els acabarà substituint. "La nostra lluita no s'ha acabat, s'està escalfant. Estem compromesos a assolir un conveni just perquè no mereixem menys. Continuem empenyent, continuem lluitant. Demostrem al món la nostra determinació", assegurava el sindicat a través d'un tuit a X. La publicació anava acompanyada de fotos d'actors coneguts com Pedro Pascal i Bob Odenkirk als piquets.

Les dues vagues han tingut un fort impacte econòmic en la indústria audiovisual. Els economistes xifren les pèrdues en 5 bilions de dòlars, que, a banda d'afectar les productores i les plataformes, també han impactat en els serveis que requereix el sector, com ara restaurants, transportistes, distribuïdors de roba o neteja. L'agència governamental Empire State Development ha fixat que, només a Nova York, la vaga ha interromput onze grans produccions, cosa que ha comportat una pèrdua d'1,3 bilions de dòlars i 17.000 llocs de treball.

stats