Estrena
Mèdia 01/08/2022

Un estiu de revolució digital a TV3 amb Xantal Llavina

El 'Revolució 4.0', que passa a dir-se 'Som Revolució', explicarà aquest estiu tots els canvis previstos en l'àmbit digital fins al 2030

4 min
Xantal Llavina, presentadora de '#SomRevolució'

BarcelonaDesprés de tres temporades sota el nom de Revolució 4.0, el programa que Xantal Llavina presentava a TV3 i Catalunya Ràdio canvia de nom en la versió televisiva per passar a dir-se Som Revolució. El format, profundament renovat, s'estrenarà demà a la cadena pública catalana sota la presentació i sotsdirecció d'ella, que ha travessat Catalunya de dalt a baix i de costat a costat per convertir-lo aquest estiu en un format "documental que combinarà divulgació i entreteniment per donar la visió des de Catalunya de com serà el món que ens espera fins al 2030". El renovat espai compta a la direcció amb David Fernández de Castro, especialitzat en cinema documental i amb diversos premis en el seu haver.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Llavina, que ha enregistrat els cinc capítols que conformen la temporada en 32 localitzacions diferents, investigarà i explicarà de manera molt distesa tots els canvis en el món digital que ens esperen d'aquí menys de vuit anys, el 2030. Es tracta d'un horitzó pròxim en què els canvis seran notables, motiu pel qual el programa pretén "divulgar i entretenir al mateix temps i des del lloc dels fets, amb una vocació artística", tal com detallen des d'El Terrat i TV3, que coprodueixen el programa. Al llarg dels cinc episodis en què l'espai viatjarà pel país, la presentadora donarà a conèixer personatges, centres d’innovació i experts que ajudaran a entendre els espectadors "com la tecnologia està transformant les vides per sempre".

En la nova temporada, i després d'aquesta revolució interna tan marcada, el programa disseccionarà les cinc grans revolucions digitals que, a parer seu, tenim a sobre. La revolució sostenible i de canvi climàtic; la de connectivitat, hologrames i espai; la de talent digital i metavers; la d’educació digital, i la de recerca, són els cinc àmbits temàtics a què dedicaran sengles programes. Per a l’estrena de demà, TV3 ha programat el capítol que es presenta com el més futurista i que parla sobre l'internet de les coses. Així, aquest primer capítol es fixarà en el fet que cada cop tot està més connectat i que això acabarà oferint un potencial a la societat que pot canviar totalment moltes vides.

Per ajudar-nos a comprendre aquesta imminent realitat, el programa explicarà a partir d’una visita al Barcelona Drone Center com funcionen tota mena de drons que estan canviant la manera de treballar de moltes empreses així com dels cossos de seguretat i de vigilància de Catalunya. Una visita que servirà per constatar que la presència de drons al nostre país augmentarà de manera exponencial d'aquí a ben poc. A continuació, Llavina visitarà una empresa que fabrica hologrames a Sant Boi de Llobregat. Amb l’actriu Cristina Brondo, descobriran la creació de còpies virtuals de persones, cosa que servirà per constatar que els hologrames oferiran unes possibilitats professionals o d’oci que ara mateix encara no existeixen.

Xantal Llavina, presentadora de '#SomRevolució'

Estrena, al cel (i més amunt)

En aquest primer episodi, Llavina es desplaçarà també fins a l’aeroport d’Alguaire, on descobrirà alguns dels protagonistes actuals i futurs d’un dels sectors que més creix a Catalunya: el sector aeroespacial. Allí descobrirà l’empresa que ha fabricat el primer nanosatèl·lit fabricat a Catalunya i que ja orbita des de fa mesos. També l'empresa que fabrica motors per fer enlairar coets. A més, conversarà amb uns estudiants que han construït amb èxit un coet supersònic suborbital, candidats a convertir-se en els pròxims referents a Catalunya de l’ecosistema New Space. El meteoròleg Tomàs Molina; el periodista i divulgador científic Joan Anton Català; la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca; el periodista i gestor d’empreses culturals Jordi Sellas, i l’enginyera Cristina Barrado, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya, intervindran en aquest programa, en el qual tots coincideixen que la paraula clau del futur és connectivitat.

Els quatre capítols següents seran Les aules catalanes del futur; Ja ens operen robots. Com seran els metges del futur?; L’estiu durarà quatre mesos a Catalunya el 2050, i El milionari mercat de terrenys al metavers. Al llarg d'aquesta quarta temporada, intervindran al programa 25 testimonis i experts de primer nivell que valoraran les innovacions del futur a Catalunya. També personatges com Gemma Mengual, Joan Dausà, Lildami, Raül Balam, Pep Nogué i Ada Parellada.

"La revolució digital innova cada dia"

Llavina, que ja fa sis temporades que realitza el Revolució 4.0 a Catalunya Ràdio, explica a l'ARA que, després de tants anys indagant sobre aquest tema, lluny d'esgotar-se, les qüestions per explicar no deixen d'ampliar-se. "Hi ha molt per explicar, ja que la revolució digital innova cada dia i ens afecta directament", afirma la presentadora, que en aquesta nova temporada adoptarà un rol d'investigadora sobre el terreny. "Tenim un gran país en innovació digital i molt desconegut. Al programa hem visitat 32 localitzacions catalanes diferents, on faig d'investigadora. I visito, entre d’altres, el Barcelona Drone Center, una empresa que fabrica hologrames de Sant Boi, l’aeroport d’Alguaire, diverses classes de robòtica d’escoles catalanes, la Universitat Politècnica de Catalunya, el sincrotró Alba, l’abocador de Can Mata o entro dins el món virtual del Catvers, el metavers català", detalla Llavina.

La presentadora, que diu que no es pot decantar per cap àmbit de la innovació, diu que la "impressiona tot perquè la tecnologia ens canvia la vida i moltes vegades ens la millora". "El sector aeroespacial català que és un gran desconegut, els projectes de realitat augmentada i virtual que tenim a les escoles, vivim amb ple de sensors als boscos catalans, o no pensem, per exemple, que les pomes que ens mengem estan vigilades per satèl·lits! O com els drons estan canviant la manera de treballar de moltes empreses o ajuden molt els Mossos i els Agents Rurals de Catalunya", assenyala Llavina sobre com la revolució digital no deixa de conquerir nous territoris de les nostres vides. "Anem cap a una Catalunya més digital i més sostenible. [...] Tindrem més robots que ens operen, més teixits intel·ligents a la roba, el món virtual del metavers –que ja mou milions d’euros– tindrà més novetats, vindrà aviat l’euro digital i canviaran les nostres formes de pagament. Cada vegada serem més digitals en tots els sentits, però ho hem de fer amb ètica i amb humanisme", conclou.

stats