Mèdia 23/05/2019

Eurovisió corregeix les votacions i resta 6 punts a Miki

L'organització ha revisat les puntuacions atorgades per Bielorússia per un conflicte amb el jurat

Albert Castellví
2 min
El terrassenc Miki Núñez interpretant 'La venda' a l'edició número 64 d'Eurovisió

BarcelonaMiki, el representant d'Espanya a Eurovisió, s'ha quedat finalment amb 54 punts, en comptes dels 60 que se li havien atorgat dissabte durant el festival. La Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora del certamen, ha anunciat aquest dijous la classificació definitiva, després d'haver revisat les puntuacions atorgades pel jurat de Bielorússia. Aquest nou recompte ha alterat alguns llocs de la classificació, però el podi no ha variat (Holanda es confirma com a guanyadora, per davant d'Itàlia i de Rússia), i Espanya es manté en el lloc 22 de 26 participants.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'origen de l'embolic està en el fet que, després de la primera semifinal, els membres del jurat de Bielorússia van revelar a qui havien atorgat els punts, cosa prohibida per la normativa del certamen. Això va fer que la UER desqualifiqués aquest jurat i que, per a la final, els punts que hauria hagut d'atorgar es distribuïssin mitjançant un algoritme que tenia en compte les puntuacions d'altres països que, tradicionalment, han repartit els seus vots d'una manera semblant a Bielorússia. Concretament, Armènia, l'Azerbaidjan, Geòrgia i Rússia.

Però, per un error, els punts es van assignar en ordre invers, és a dir, els 12 punts de Bielorússia van anar a parar al país més mal valorat pels jurats d'aquests quatre països, mentre que el que hauria hagut de ser el guanyador es va quedar amb zero punts. Això va fer que el representant espanyol, que havia quedat cinquè per la cua segons els vots d'aquests quatre jurats, s'emportés inicialment sis punts de Bielorússia.

L'error el va revelar l'endemà mateix del certamen un usuari de Twitter que detallava quants punts hauria d'haver obtingut cada cantant del fals jurat bielorús i quants se n'havien atorgat realment. La taula mostra, primer, en quina posició havia situat a cada representant el jurat de cadascun dels quatre països utilitzats en el càlcul, a continuació la mitjana d'aquestes dades, després els punts que li haurien correspost a cada candidat i finalment els que se li van atorgar durant el concurs. Al país amb una posició mitjana més baixa (Malta) li hauria correspost la millor puntuació (12 punts), però es va quedar sense cap punt. Per contra, a Israel, a qui els jurats d'Armènia, l'Azerbaidjan, Geòrgia i Rússia van deixar, en conjunt, en la pitjor posició, se li van atorgar els 12 punts.

Després de la correcció anunciada aquest dijous per la UER, Miki es queda amb 54 punts (en comptes dels 60 que se li havien adjudicat dissabte), 53 dels quals procedeixen del televot i només un dels jurats, concretament del rus. Només Israel, que després de perdre els 12 punts que suposadament li havia atorgat Bielorússia s'ha quedat amb un zero (deixant de banda els 35 punts del televot), va rebre una puntuació pitjor dels jurats.

Pel que fa a la part alta de la taula, Holanda suma sis punts més i n'obté finalment 498, Itàlia en guanya set (fins a 472) i Rússia en suma un (370).

stats