Mèdia 30/06/2015

FAADA critica "l'efecte circense" de '¡Vaya fauna!', que s'estrena demà

L'ONG de defensa dels animals diu que els animals "pateixen por i estrès durant els rodatges" i afirma que el programa no té cap valor educatiu

Ara
2 min
L'óssa Tima apareix al programa tocant la trompeta / TELECINCO

BarcelonaTelecinco proposa per a la temporada d'estiu un nou concurs de talents amb una particularitat: els participants no seran persones, sinó animals, des d'un ós que toca la trompeta fins a un gos que va en monopatí, passant per una truja que obre i tanca calaixos o un cavall que, segons el seu amo, "es creu un toro". El presentador de 'Pasapalabra', Christian Gálvez, es posarà al capdavant d'aquest nou format, titulat '¡Vaya fauna!', en què participaran també gats, conills, lloros, agapornis, vaques, corbs, guacamais, oques, rates, cabres, gallines, fures o guineus, entre altres espècies. Soraya Arnelas, Yolanda Ramos, Gemeliers i l'entrenador de cavalls Santi Serra formaran el jurat que decidirà quins candidats mereixen passar a la final i optar al premi de 25.000 euros. El programa, que s'estrena aquest dimecres a les 22.30, constarà de sis entregues.

L'ONG de defensa dels animals FAADA ja s'ha pronunciat sobre les característiques de l'espai, que considera un programa on "l'educació brilla per la seva absència". De fet, l'ONG explica que en conèixer el projecte ja van contactar amb els seus responsables per reorientar l'enfocament de l'espai i dotar-lo d'un contingut "entretingut i informatiu". Tot i això, Telecinco va rebutjar la proposta de FAADA, que també els va oferir "històries emocionants, de solidaritat i compromís amb gossos i gats" i que van ser rebutjades "probablement perquè no tenien l'efecte circense que busca el programa", diu l'ONG.

Així mateix, FAADA denuncia que alguns dels animals que apareixeran al programa provenen d'empreses i particulars especialitzats a entrenar-los per utilitzar-los després al cinema, a la publicitat o al circ. Un d'ells és, segons l'ONG, l'óssa Tima, que apareixerà a '¡Vaya fauna!' tocant la trompeta i picant de mans. "És un dels animals més explotats del nostre país", lamenta FAADA, que recorda que el mamífer s'ha utilitzat per gravar anuncis, pel·lícules i sèries de televisió. A més, la fundació explica que una de les empreses participants al programa, Fauna y Acción, "entrena els animals utilitzant el control de la fam" i "en el cas dels felins, l'amputació de les últimes falanges dels dits".

En aquesta línia, l'ONG deixa clar que els animals salvatges que apareixeran al programa "són inapropiats per actuar en un plató" i fa referència a unes declaracions de Christian Gálvez en què es feia evident "la por i l'estrès que els animals poden patir durant els rodatges". En concret, el presentador va explicar en una entrevista que "l'agaporni, quan va veure 10 càmeres, més de 100 focus i 200 persones de públic, va sortir volant cap al 'truss' i s'hi va quedar més de dues hores".

stats