09/08/2019

Fent el ridícul per l'afany de denigrar l'escola catalana

2 min
Un total de 59.423 alumnes de tot Catalunya van fer al febrer les proves de 4t d'ESO, com aquests de l'institut La Sedeta.

BarcelonaNotícia a 'El País': "Catalunya rebutja un de cada tres aspirants a mestre pel baix nivell". És un titular correcte, des del punt de vista factual, però poc afortunat. Llegit a seques –i els titulars haurien de ser autònoms– pot fer semblar que a Catalunya, específicament, hi ha un problema amb el nivell educatiu. Però, si llegim la peça, comprovem que es tracta més aviat del contrari. Conscients que les notes d'accés a magisteri solen ser baixes, s'ha establert una prova complementària a la selectivitat per poder-s'hi matricular. I sí, un terç d'estudiants no la superen. Però, com que Catalunya és l'única comunitat que aplica aquest filtre, resulta impossible de pronunciar-se sobre el nivell educatiu: no sabem si a la comunitat X fallarien la meitat dels alumnes, posem per cas. La notícia, doncs, parla del zel català a l'hora d'assegurar que una professió tan sensible com la de mestre no s'omple de persones que no han adquirit les competències bàsiques.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Com es veu, ben allunyat del que suggereix el titular. Però ja hi ha qui n'ha volgut treure profit, com ara la diputada Sonia Sierra, de Ciutadans, que piulava: "Catalunya rebutja un de cada tres aspirants a mestre per baix nivell, però els nacionalistes presumeixen de model d'èxit". A partir d'aquí –descartant per cortesia el dèficit de comprensió lectora– hi ha dues opcions. La primera: la diputada no ha llegit més enllà del titular i s'ha afanyat a repiular la notícia sense llegir-la i, per tant, entendre'n les implicacions. La segona: l'ha llegida, però calcula que els seus seguidors no ho faran i en tindran prou amb el titular ambigu i la interpretació errònia del tuit. Tenint en compte que molts usuaris l'han alertat del ridícul i no ha esborrat el tuit, cobra força aquesta segona opció. En tot cas, mentre decidim si es tracta de mandra o cinisme, Ciutadans segueix alimentant l'odi a l'escola catalana.

stats