VIDEOJOCS

La nova fornada de videoconsoles aterra a Los Angeles

E3, la fira mundial més gran del videojoc ha mostrat a Califòrnia les grans novetats per als pròxims anys

Fa ben poc que s’ha clausurat l’Electronic Entertainment Expo (E3) del 2019, la trobada internacional més assenyalada pels afeccionats als videojocs que se celebra anualment a Los Angeles. Com cada edició, són uns dies ben intensos per al sector i amb novetats sucoses, bona part de les quals han estat anticipades i són notícia força abans que no s’acabin de concretar. També, però, hi sol haver algunes sorpreses. Aquesta ha sigut una edició lluïda, però de transició: es cou una nova fornada de videoconsoles i totes les grans companyies preparen la seva artilleria.

Malgrat que les aus de mal averany fa, pel cap baix, prop d’una dècada que canten les absoltes als dispositius especialitzats en l’entreteniment electrònic interactiu, les videoconsoles no només segueixen gaudint de bona salut, sinó que se’n continuen presentant de noves. Durant l’E3 de l’any passat, Microsoft ja va fer públic que estava treballant en una nova Xbox i durant tot aquest temps s’han filtrat diversos noms en clau per a aquest nou dispositiu, com ara Xbox Lockhart o Xbox Anaconda. En la seva presentació d’enguany, finalment els representants de la companyia de Redmond han anunciat una nova generació de Xbox, amb un nom en codi suggeridor però que, com els anteriors, podria ser provisional. Es tracta de Xbox Scarlett.

El maquinari successor de Xbox One, que s’estrenarà a finals de l’any vinent, presenta com a gran atractiu -al marge, per descomptat, de l’innegable poder de seducció de les diverses llicències exclusives de la casa-, una potència envejable, gràcies a una unitat central de processament dissenyada a mida i basada en arquitectura Zen 2 i Radeon RDNA d’AMD que quadruplicarà el poder brut de Xbox One i podrà oferir videojocs de fins a 8K, i gràcies a una taxa de 120 fotogrames per segon. Unes xifres que, segons promet Matt Booty, cap de Xbox Game Studios, la convertiran en “la videoconsola més potent i també la més immersiva del mercat”. Per si això no fos prou, l’aparell serà retrocompatible amb la resta de dispositius Xbox predecessors: qui ho vulgui podrà recuperar videojocs que van aparèixer per a altres encarnacions de la família de videoconsoles de Microsoft.

Els projectes de Google

Google ha explicat que Stadia, la plataforma que farà ús dels serveis i la infraestructura de la companyia al núvol per executar videojocs en streaming, també arrencarà el 2020, i oferirà els jocs individualment o bé hi brindarà accés a través del pagament d’una quota de subscripció -com Netflix, HBO o altres proveïdors fan amb continguts audiovisuals menys interactius-. L’atractiu d’aquesta videoconsola principal, a més d’un catàleg que ja sabem que estarà molt ben nodrit, és la facilitat d’accés: no ens caldrà comptar amb un maquinari potent, en tindrem prou amb el comandament de control del dispositiu.

Podia semblar que en un E3 en què tothom parla de la nova generació, Nintendo, que no fa pinta d’estar interessada en donar encara per amortitzada la seva Switch, ni de lluny, podria ser una de les companyies més desdibuixades. El gegant japonès de l’oci digital, però, ha brillat amb força, amb sorpreses com un Link’s Awakening, que no és només una recreació del clàssic sinó que inclou un editor de masmorres personalitzables -com a Mario Maker, el fan favourite dels amants de la gran ena; Animal Crossing New Horizons, o Luigi’s Mansion 3...-, o fins i tot un joc d’estratègia per torns inspirat en l’obra mestra de Jim Henson, The Dark Crystal -que estrenarà aviat seqüela en forma de sèrie a Netflix, per cert.

I Sony no ha volgut incórrer en el pecat de parlar d’una nova consola sense mostrar-la i ha fet campana a aquest últim E3. Però això no vol dir que PlayStation no hagi estat present a la fira, perquè moltes de les companyies que hi han comparegut han anunciat un gran nombre de títols destinats a la plataforma..., i perquè no han cessat les filtracions i els rumors respecte de les possibles característiques de PlayStation 5, una nova iteració del maquinari que podria aparèixer l’any que ve.

Alguns dels videojocs de què més s’ha parlat pertanyen a sagues amb recorregut, però també hi ha noves propietats intel·lectuals que debutaran aviat amb força i que han aixecat gran expectació. La saga d’acció en primera persona d’Activision, Call of Duty: Modern Warfare opta, no pas per una recreació, sinó per un reinici del concepte. Obsidian Entertainment ha mostrat un tràiler de The Outer Worlds, un joc de rol que és un western espacial que adopta moltes de les característiques clàssiques i modernes de Fallout. Aviat també tindrem un nou joc de La Guerra de les Galàxies: Star Wars Fallen Order, una proposta d’acció en tercera persona en què els usuaris es tornaran a submergiran en l’univers de la space opera creada per George Lucas. I d’un dels noms més influents del cinema a un dels que han marcat la televisió dels últims anys. George R.R. Martin, l’escriptor de Joc de trons, s’ha aliat amb From Software, creadors de Dark Souls i Sekiro, per treballar en un joc de rol de fantasia titulat Elden Ring.

Ubisoft ha cridat l’atenció amb Watch Dogs Legion, un ambiciós projecte que és un gir als jocs de món obert: els jugadors tindran al seu abast una veritable gernació de personatges, cadascun amb característiques distintives, habilitats pròpies, història personal, moviments i atacs. Bethesda ha mostrat noves imatges de Doom Eternal, una nova aventura d’acció espacial amb enemics demoníacs en què la promesa per engrescar els seguidors és simple però contundent: tot és més gran, més bèstia, més sanguinolent i més salvatge. Gears of War 5 va ser un dels grans noms de la conferència de Microsoft i brinda atractius en la mateixa línia que Bethesda: en aquesta nova entrega de les aventures de Marcus Phoenix i família queden per resoldre alguns grans interrogants al voltant dels invasors subterranis del planeta Sera i la seva vinculació real amb els humans que senyoregen la superfície. Entre les novetats destacables de l’aventura hi ha el paper cada cop més rellevant de la faceta cooperativa. També destaca el disseny de les noves bèsties mutants, cada cop més amenaçadores, a què aquesta vegada els usuaris s’hauran d’enfrontar. Un dels jocs més esperats, i també un dels que trigarà menys a arribar, ja que estarà disponible aquest setembre.

Així que, en definitiva, el que ens deixa aquest E3 2019 és, d’una banda, la ressaca dels anuncis de títols en desenvolupament, llançaments pròxims de noves obres interactives i futures plataformes d’entreteniment electrònic especialitzades; unes grans expectatives que, en alguns casos, ja sabem que trigaran anys a concretar-se. De l’altra, la seguretat que, amb tot el que ens espera l’any que ve, l’edició següent de l’esdeveniment anual més important de la indústria especialitzada a escala global serà encara molt més sonada.

Les novetats imprescindibles d’aquesta edició

‘Breath of the Wild 2’

Nintendo ja treballa en la seqüela de The Legend of Zelda: Breath of the Wild, un dels millors títols del catàleg de Switch i considerat per molts un dels millors videojocs de la història. El nou episodi ens tornarà a dur a un món obert fantàstic d’una bellesa corprenedora, explorable fins a l’últim racó..., i sembla que aquest cop podrem prendre part en l’aventura encarnant la princesa que dona nom a la sèrie.

‘Cyberpunk 2077’

CD Projekt Red s’ha convertit, gràcies a The Witcher, en un estudi de culte, i Ciberpunk 2077, el videojoc que adapta al gènere del rol interactiu el joc de taula homònim, ha fet córrer rius de tinta virtual d’ençà que va ser anunciat. Ens traslladarà a una perillosa urbs plena de corporacions amenaçadores, bandes de cíborgs d’allò més violentes i les amenaces tecnològiques més variades. Arribarà l’abril del 2020 a PS4, Xbox One i PC.

‘Final Fantasy VII Remake’

Square Enix va mostrar imatges del molt esperat remake del clàssic de rol japonès. La versió actualitzada de Final Fantasy VII, que aquest cop s’endinsarà amb més profunditat en el seu món i els seus personatges, defugirà l’acció per torns de l’aventura original i incorporarà un sistema més directe, com en les últimes iteracions de la saga. Un projecte de tanta envergadura que ja sabem que no ocuparà només un sol videojoc.

‘Marvel’s Avengers’

Els superherois de Marvel ja fa temps que no només senyoregen les vinyetes i que inunden molts altres àmbits de la cultura popular. Malgrat el seu èxit al cinema, però, feia molt de temps que no vèiem un videojoc a l’altura dels herois més poderosos de la Terra. El joc d’acció en tercera persona de Crystal Dynamics ens convertirà en el Capità Amèrica, Iron Man, Thor, Hulk o la Vídua Negra.