PAREU MÀQUINES

El frívol 'smoothie' de placenta de la revista 'Vogue'

Un article sobre els parts a casa passa de puntetes pels riscos que comporta

La revista 'Vogue' explica com la model Sheila Márquez va parir a casa. Fotografies de vida estupenda, descalça sobre espesses catifes, felicitat d'anunci, gent que mola. L'article és una apologia descarada d'aquesta opció i només una frase en tot el text recorda que el part medicalitzat és "l'opció que la comunitat mèdica aconsella". Hi ha la llibertat de la mare, i tant, i la necessitat d'uns parts més humans i menys mecànics. Però també el dret del nen que ha de néixer d'afrontar el tràngol amb les màximes garanties possibles, que no són les que dona un domicili particular. En comptes d'això, se'ns serveix un relat frívolament 'happy-flower'.

I, després, arriba el moment del batudet de placenta. "L'avantatge de ser a casa és que pots posar-la en un 'smoothie' i ni adonar-te'n que te l'estàs menjant", explica la model, que passa a descriure els beneficis d'ingerir-la: "Són molts: regula les hormones, ajuda que la llet vingui en més quantitat i més ràpid. I, en general, et recuperes molt més de pressa", diu Márquez, i detalla que "la resta de la placenta se l'emporta la doula, la deshidrata i l'encapsula". L'article s'oblida de dir que cap estudi científic avala els presumptes avantatges de la ingesta de placenta: s'ha observat alguna reducció del dolor postpart en femelles de ratolí, però no pas en dones. I, sobre això de preparar píndoles, no hauria sigut sobrer recordar el cas del nadó que, fa un parell d'anys, va estar a punt de morir als Estats Units després de contraure el bacteri E. coli a través de la llet de la seva mare (que havia ingerit prèviament placenta dessecada). La placenta en si no té cap risc, però el procés de convertir el teixit en càpsules es realitza sovint sense control sanitari suficient. Per sort, el nen ho podrà explicar, d'aquí uns anys, gràcies a aquestes pèrfides institucions anomenades hospitals.