Xarxes
Mèdia 11/12/2014

Google News deixarà de funcionar a Espanya dimarts que ve

És la resposta del cercador a la nova llei de la propietat intel·lectual, que l'obliga a pagar un cànon als editors de diaris

Ara
2 min
Google tanca vuit serveis

BarcelonaGoogle ha anunciat aquest dijous al matí que dimarts vinent tancarà el servei Google News a Espanya. En un comunicat penjat al seu blog i signat pel responsable mundial de Google News, Richard Gingras, la companyia anuncia –tal com ja havia advertit que faria– la desaparició d'aquest servei com a resposta a la nova llei estatal de propietat intel·lectual que entrarà en vigor l'1 de gener i que obligaria la companyia –i als altres agregadors de notícies– a pagar la taxa Google, una quota que caldrà abonar als editors de diaris a canvi d'indexar les seves informacions. A més de tancar l'accés al servei des del territori estatal, Google també deixarà d'indexar tots els mitjans espanyols, que no es podran consultar tampoc des de l'estranger.

Inscriu-te a la newsletter series Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Google News és un producte gratuït i inclou des dels diaris generalistes més importants fins a petites publicacions locals, mitjans especialitzats i blogs. Els editors poden escollir si volen que els seus articles apareguin a Google News o no, i per raons de pes, la immensa majoria opta per la seva inclusió", explica Google. Com destaca la companyia, aquest servei "afegeix un valor real a totes aquestes publicacions en dirigir el trànsit d'usuaris als seus llocs web, la qual cosa, al seu torn, els ajuda a generar ingressos publicitaris".

Google recorda que el servei "no genera ingressos" perquè no mostra publicitat, i explica: "Lamentablement, com a conseqüència de la nova llei espanyola de propietat intel·lectual, en breu haurem de tancar Google News a Espanya. La raó és que aquesta nova legislació obliga qualsevol publicació espanyola a cobrar una remuneració, vulgui o no, a serveis com Google News per mostrar el més mínim fragment de les seves publicacions". La conclusió és que "aquest nou enfocament resulta senzillament insostenible".

La nova llei de propietat intel·lectual estableix, a l'article 1.2, que "la posada a disposició del públic per part de prestadors de serveis electrònics d'agregació de continguts de fragments no significatius de continguts, divulgats en publicacions periòdiques o llocs web d'actualització periòdica i que tinguin una finalitat informativa, de creació d'opinió o d'entreteniment no requerirà autorització, sense perjudici del dret de l'editor o, si escau, d'altres titulars de drets a percebre una compensació equitativa". "Aquest dret –diu la llei– serà irrenunciable i es farà efectiu a través de les entitats de gestió dels drets de propietat intel·lectual".

stats