Mèdia 23/10/2021

HBO Max, el nou membre del superpoblat club de l''streaming'

La plataforma canvia de nom i amplia el seu catàleg amb continguts que fins ara només estaven disponibles als Estats Units

4 min
El retorn de 'Sexo en Nueva York' no comptarà amb Kim Catrall

BarcelonaEl segell de la HBO s’ha vinculat tradicionalment al prestigi televisiu, gràcies a sèries com Los Soprano i The wire. La qualitat, però, no és prou per plantar cara a un gegant com Netflix, que ha fet de la producció a gran escala un dels seus trets distintius. Buscant unes audiències més transversals, WarnerMedia es va treure de la màniga HBO Max, una nova plataforma per streaming que a Europa substituirà HBO –cal recordar que als Estats Units aquest servei és un canal per cable i no una plataforma– i que estarà disponible a l’estat espanyol a partir d’aquest dimarts. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

HBO Max és l’última incorporació a un sector atomitzat, tot i que en el seu cas no parteix de zero, ja que tots aquells clients que ja tenien HBO España passaran automàticament a tenir el nou servei. El preu no canviarà: la quota mensual continuarà sent de 8,99 euros i, a més, s’ofereix un abonament anual de 69,99 euros, un preu que suposa un descompte de gairebé el 30% (40 euros) respecte al pagament mes a mes. 

Un dels atractius que se li pressuposava a l’arribada de HBO Max era la possibilitat de tenir accés a sèries que s’han pogut veure als Estats Units però que aquí encara no estaven disponibles precisament per formar part del catàleg de la nova plataforma, que fins ara estava diferenciat del de la HBO. Un dels casos més sonats és el de Hacks, que va estar nominada a l’Emmy a millor comèdia i per la qual Jean Smart es va endur el premi a millor actriu. El dia de la presentació, però, no es va parlar d’ella ni d’altres produccions pròpies com Made for love. Un dels motius és que l'estudi darrere de Hacks és Universal, que té la seva pròpia plataforma. En canvi, sí que es va parlar de vells coneguts dels usuaris de la HBO, com ara Succession o Joc de trons, de la qual es va presentar les primeres imatges de la seva preqüela, La casa del dragón. Altres protagonistes del llançament de HBO Max seran And just like that, la continuació de Sexo en Nueva York, i el nou Gossip Girl, que als Estats Units ja s’ha pogut veure i que ja està renovat per a una segona temporada. 

Clàssics i producció local

Més enllà dels originals de Max, la plataforma fa èmfasi que el nou catàleg estarà farcit de sèries clàssiques, un entreteniment que ha demostrat la seva eficàcia dins de la guerra de l’streaming. HBO Max tindrà els drets d’El ala oeste de la Casa Blanca, Friends, The Big Bang theory, Dos hombres y medio i, sobretot, The OC i Urgencias, que mai havien estat disponibles en streaming

Un altre dels eixos del nou servei és l’aposta per la producció local en els països en què estarà disponible. Segons els plans de la companyia, en la seva fase inicial de desplegament a Europa HBO Max arribarà a 27 països, i seran Suècia, Dinamarca, Noruega, Finlàndia, Espanya i Andorra els primers on estarà disponible. És en alguns d’aquests països on el servei ja té en marxa produccions locals. En el cas d’Espanya, el servei arrencarà amb l’estrena de Todo lo otro, la dramèdia mil·lennial escrita i protagonitzada per Abril Zamora (Vis a vis), però també té anunciades Venga Juan, continuació de Vota Juan, i ¡García!, adaptació del còmic homònim de Santiago García i Luis Bustos. Una altra de les produccions europees destacades serà la danesa Kamikaze, que segueix la Julie, una noia de 18 anys que inicia un viatge d’autodescobriment després de la mort dels seus pares i el seu germà en un accident d’avió. HBO Max també té en marxa les poloneses The thaw i Still here, la romanesa Ruxx i l'hongaresa The informant.  

Pel·lícules 45 dies després de l’estrena al cinema

La convivència entre plataformes i sales de cinema és un debat obert, sobretot arran de la pandèmia, quan Disney va decidir que les seves principals apostes cinematogràfiques es veiessin pel seu servei de streaming. HBO Max se suma a la polèmica anunciant que a partir del gener del 2022 les pel·lícules de Warner Bros, que forma part del mateix grup, estaran disponibles a la plataforma només 45 dies després de la seva estrena en sales i sense cost addicional, com sí que passa ocasionalment a Disney+.

D’aquesta manera títols com The Batman o la tercera entrega d’Animales fantásticos: los secretos de Dumbledore arribaran a la plataforma només un mes i mig després de passar pel cinema. L’aposta de Warner per HBO Max per davant dels cinemes s’ha demostrat amb Dune. La pel·lícula de Denis Villeneuve havia d’arribar a la plataforma aquest divendres, el mateix dia que s’estrenava a les sales dels Estats Units. Finalment, però, Warner va decidir avançar un dia l’estrena a HBO Max, una estratègia que pot perjudicar la recaptació de la cinta en sales.  

Les claus de HBO Max
  • El preu Es manté respecte a la HBO. 8,99 euros al mes o un pla anual de 69,99 euros (un estalvi del 30%).
  • Nova interfície Una de les queixes habituals dels usuaris de la HBO era que l'aplicació estava desfasada. HBO Max arriba amb una nova interfície que permetrà tenir fins a cinc perfils, tres emissions simultànies i un nombre il·limitat de dispositius connectats.
SkyShowtime, el súper servei de 'streaming' que arribarà el 2022

El llançament de HBO Max no completarà el mapa de les plataformes a Espanya. El 2022 veurà l'arribada d'un nou servei, SkyShowtime, una nova plataforma que sorgeix de l'acord entre els grups ViacomCBS i Comcast i que estarà disponible en més de vint territoris europeus. El servei encara no ha anunciat quin serà el preu, però ha assegurat que oferirà més de 10.000 hores d'entreteniment, sense especificar quines sèries es podran veure. El servei agruparà contingut del catàleg de NBCUniversal, Sky i ViacomCBS, per la qual cosa reunirà produccions procedents de Showtime, Peacock, Nickelodeon, Sky Studios, Paramount+, Paramount Pictures i Universal Pictures.

Aquesta suma podria fer possible que els espectadors de l'Estat tinguessin accés a continguts de plataformes que aquí no estan disponibles, com ara Peacock, el servei de streaming de la cadena en obert NBC. El catàleg d'aquest servei inclou, per exemple, la comèdia Girls5eva, el nou projecte de Tina Fey, o Parks and recreation, la sèrie d'Amy Poehler que no es pot veure enlloc des que els drets de distribució que ostentava Amazon Prime van vèncer. SkyShowtime també podria ser la llar de la seqüela de Frasier o la sèrie de Grease, que als Estats Units formaran part del catàleg de Paramount+. Un cop comenci a funcionar el nou servei, se sabrà què passarà amb algunes de les sèries amb segell Showtime que actualment es poden veure a Movistar+, com ara Shameless.

Comparativa de plataformes
stats