GUARDONS
Mèdia 21/06/2019

L’interactiu ‘Sàpiens’ de l’ARA, premiat als Laus de disseny

El projecte permet conèixer en profunditat el mètode d’innovació de Ferran Adrià

Alejandra Palés
2 min
L’interactiu explica en profunditat el mètode que fa servir Ferran Adrià per innovar.

BarcelonaL’ARA es va coronar dijous a la nit com un dels guanyadors dels premis Laus amb els quals el FAD reconeix cada any els millors treballs de disseny gràfic i comunicació visual. El diari ha sigut reconegut amb una medalla de bronze Laus en l’apartat de web per Sàpiens, un interactiu que explica el nou projecte de Ferran Adrià i que permet al xef donar a conèixer arreu del món el seu mètode d’innovació. La web convida l’usuari a descobrir quin és el mètode, qui l’ha aplicat fins ara i com es pot estendre a altres àmbits més enllà de la gastronomia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La web ha sigut desenvolupada per l’equip d’interactius del diari, amb disseny de Ricard Marfà; programació d’Idoia Longan, Marc Funollet i Marc Camprodon; il·lustració de Mari Fouz; fotografia de Ferran Forné; textos d’Auri G. Morera i Georgina Ferri, i guió d’Alba Om.

L’interactiu, estructurat en quatre apartats que l’usuari pot desplegar segons els seus interessos, permet entendre tota la complexitat del projecte d’Adrià. La web destaca pel “disseny amable i amb caràcter propi que permet també el seu ús com a dossier de presentació de Ferran Adrià” i per l’aposta del vídeo com un recurs narratiu.

Aposta pel disseny

Aquesta no és la primera vegada que l’ARA rep el reconeixement dels premis Laus. L’any 2014 dos interactius del diari van ser guardonats amb dos premis Laus de bronze: un pel projecte Tres anys de periodisme, que repassava els tres primers anys d’història de l’ARA a través de les notícies més rellevants que havia explicat el diari, i un segon per Consulta, atur, espionatge, un repàs als fets més importants del 2013. L’any 2015 l’ARA va tornar a ser premiat amb un Laus de bronze pel suplement dominical Rar.

Els interactius de l’ARA són un pilar del projecte editorial del diari, que, a més, han sigut reconeguts per la seva qualitat en nombroses ocasions. A finals del 2018 sis dels projectes digitals de l’ARA van ser guardonats amb als premis ÑH18, que distingeixen “el millor del disseny periodístic d’Espanya, Portugal i l’Amèrica Llatina”. Uns reconeixements que es van sumar al que va rebre l’Ara.cat com a mitjà digital més ben dissenyat del 2018.

En l’entrega de premis de dijous, que va tenir lloc al Disseny Hub de Barcelona, també va rebre un reconeixement l’espai de TV3 No tenim vergonya. El programa de nostàlgia televisiva -mostra alguns dels moments més destacats de la història de la televisió pública catalana- va rebre un premi Laus d’Or pel seu grafisme.

El Grand Laus en innovació interactiva se’l va endur Finding Fariña, una web impulsada pel Gremi de Llibreries de Madrid que permetia llegir Fariña, de Nacho Carretero -llibre retirat de les llibreries per ordre judicial-, a través d’ El Quixot. La web rastreja les paraules de la novel·la de Carretero a través del text de Miguel de Cervantes i d’aquesta manera es reconstruïa el llibre prohibit.

stats