Mèdia 20/04/2022

Irídia demana que els Mossos facilitin la identificació dels agents encausats en procediments

Laura Minguella
2 min
El fotoperiodista Albert García detingut durant les protestes de l'octubre del 2019.

Irídia, el centre per a la defensa dels drets humans, ha publicat un informe sobre les amenaces que van patir el 2021 periodistes i defensors dels drets humans a Catalunya. L'entitat ha analitzat les principals vulneracions de drets d'entre les 161 sol·licituds d'actuació que va rebre l'any passat i ha posat el focus en les intervencions dels agents de seguretat privada, ja que considera "preocupant" l'augment de la gravetat i la desproporció de les seves actuacions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'informe destaca positivament l'existència de la comissió d'estudi sobre el model policial al Parlament i demana que els Mossos d'Esquadra facilitin la identificació dels agents encausats en un procediment policial. A més, assenyala positivament el fet que s'hagi aprovat una partida pressupostària per incloure càmeres que enregistrin les actuacions amb llançadores de foam. L'estudi també repassa alguns casos de professionals de la comunicació detinguts en protestes acusats d'agredir agents policials i contra els quals es van obrir procediments penals. Un d'aquests casos és el de l'Albert Garcia, acusat d’haver empès un agent de la Policia Nacional durant les protestes del 2019 i detingut el mateix dia dels fets. Garcia va acabar, igual que els seus companys, sent absolt.

Irídia proposa un seguit de recomanacions basades en el Pla d'Acció per a la Democràcia Europea, destinat a secundar i salvaguardar la llibertat i el pluralisme dels mitjans de comunicació. Una de les seves propostes per millorar la situació en l'àmbit català és la creació d'una unitat de recerca en el cos dels Mossos d’Esquadra especialitzada en l'atenció i la recerca de delictes que afectin la llibertat d'informació. D'aquesta manera, es garantiria la protecció dels periodistes davant situacions en les quals siguin víctimes de delictes. D'altra banda, a escala estatal l'entitat proposa la identificació dels agents policials en tres llocs visibles –per davant, per darrere i al casc–, tal com es va implementar al cos de Brimo dels Mossos d’Esquadra.

stats