Mitjans
Mèdia 02/10/2022

L’ARA canvia de seu

El diari inicia una nova etapa al Raval, on tindrà una redacció amb més presència ciutadana

ARA
4 min
La façana de la nova seu de l'ARA al barri del raval de Barcelona.

BarcelonaDesprés de 12 anys a l’Eixample barceloní, l’ARA fa un nou pas endavant per buscar més centralitat i més presència ciutadana. Deixa l’edifici funcional d’oficines que l’havia acollit des dels seus inicis al carrer Diputació, a tocar d’Urgell, i es trasllada al cor de la ciutat, al popular barri del Raval. "La nostra voluntat és ser al cor de la Barcelona en un edifici obert a la ciutat on continuarem innovant i fent el miller periodisme digital, en paper i amb els nous formats que ens ofereixen les noves tecnologies", diu la directora del diari, Esther Vera.

La directora de l'ARA, Esther Vera, juntament amb el director adjunt, Ignasi Aragay, parlant de l'estat de les obres amb Jaume Rovira, de l'equip de Sistemes, que s'ha fet càrrec d'implementar l'adequació del nou espai.

Amb una redacció que mira al carrer, la nova seu ocuparà dues plantes envidriades a la cantonada del carrer Peu de la Creu i el passatge Duran i Sanpere. Està situat, doncs, al districte cultural que formen institucions com el Macba, el CCCB, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB), la Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull (URL), el Cidob, la llibreria La Central del Raval, l’Institut d’Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya, el CSIC i el Memorial Democràtic. Amb un fort moviment associatiu, el barri ja ha donat la benvinguda a l’ARA a través de Tot Raval, on s’agrupen un centenar llarg d’entitats. L'elecció del Raval dona centralitat al diari i, al mateix temps, forma part del compromís social de l'ARA, perquè el nou local i els prop de 140 treballadors que hi aniran contribuiran a dinamitzar un dels barris més populars de la capital catalana. I el fet de ser al rovell de l'ou fa que els periodistes guanyin proximitat als focus de la notícia.

Una de les zones de la nova redacció de l'ARA, al centre de Barcelona.
Vista de l'àrea de direcció de la nova redacció del diari ARA, al barri del Raval, a Barcelona.

Una gran operació logística

El trasllat va començar aquest dijous passat i conclourà dimarts que ve. El moment àlgid, quan es produirà la nova reconnexió del servidor informàtic, serà la nit de diumenge a dilluns. Durant aquests dies, gràcies a l’experiència del teletreball adquirida amb la pandèmia, l’ARA s’està fent bàsicament en remot, amb la majoria de periodistes i la resta de l’equip del diari treballant cadascú des de casa seva, sense cap afectació ni per al diari digital ni per a l’edició de paper.

El canvi de seu, que ha implicat tota la plantilla, està dirigit per Xavier Linares, director de Finances, i monitorat per l’equip de Sistemes format per Jaume Rovira, Isaac Aumatell, José Ledo i Marc Ferrer. Segons detalla Georgina Ferri, directora gerent del diari, el canvi era llargament desitjat: “Feia temps que buscàvem una nova seu pel diari, buscàvem tenir presència des del carrer, un espai diàfan on cabéssim tots i estar al centre de la ciutat. Finalment, no podrem estar tots en un únic espai diàfan, però hem guanyat en molts altres aspectes i anem a un barri molt cèntric i interessant”.

La redacció històrica de l'ARA, al carrer Diputació de Barcelona, aquests dies en ple trasllat dels equips i mobiliari.
La que ha estat la redacció de l'ARA durant dotze anys, en ple trasllat cap a la nova seu, al barri del Raval de Barcelona

El canvi de seu ha implicat una renovació i millora de les instal·lacions i s’emmarca en el procés de nou impuls al diari per connectar millor amb els lectors, cada cop amb hàbits de consum més digital però alhora amb el desig de tenir contacte presencial amb la redacció. Per això l’ARA ha volgut tenir un espai físic molt diàfan i cèntric, a 5 minuts a peu de la plaça Catalunya i, per tant, molt accessible i amb un entorn amb facilitats per organitzar actes amb la comunitat de lectors. La nova seu també permetrà aprofundir en la reorganització de la redacció per fer-la més digital i potenciar la producció de continguts, tant els de fons i d’investigació com els d’immediatesa. La recent incorporació de dos nous subdirectors, Carla Turró i Enric Borràs, va en aquesta línia.

L'edifici és propietat del grup inversor familiar Salomon 1965, que ja va comprar l'edifici pensant en el diari ARA i ha dut a terme una rehabilitació integral per recuperar la personalitat de la propietat i treure el màxim partit d'elements com la llum, la façana i la ventilació. Una part important del projecte ha estat la restauració de la façana original, que s'ha dotat de noves finestres per tal de tenir llum natural. La nova seu ha estat remodelada per B+V taller d'arquitectura i l'estudi d'arquitectura i interiorisme Bombí+Gómez. Té 845 metres quadrats, amb una gran façana envidriada que mira als dos carrers. Està just darrere del doble equipament escolar format per l’Institut Miquel Tarradell i l’Escola Milà i Fontanals, fet que coincideix amb l’atenció que l’ARA sempre a dona a l’educació. 

Un cop estigui finalitzat el trasllat i la redacció del tot instal·lada i rodada, l’ARA farà una inauguració formal per als lectors que desitgin conèixer-la de primera mà.

Els últims dies de l'ARA al carrer Diputació han sigut una mudança a l'engròs, amb caixes i caixes per tot arreu. Però un trasllat és sempre una porta oberta al futur. El de l'ARA és símbol d'una nova etapa, mantenint-se fidel als valors fundacionals del diari.

stats