02/10/2022

L’explosió del bidó de Dani Jiménez

2 min
Equips d'emergències aparcats davant de la Casa de Cultura de Girona.

Divendres al vespre, al Telenotícies, ens informaven ja en els titulars d’una explosió a la Casa de Cultura de Girona durant la realització d’un experiment en una jornada de divulgació científica. Ens mostraven la forta explosió d’uns bidons enmig d’una rotllana de públic familiar. Les declaracions de les autoritats que vam veure entre divendres i dissabte semblaven restar importància als fets. A TV3, dissabte, el vicerector de comunicació de la Universitat de Girona assegurava que era un experiment molt habitual “però que de forma incomprensible” havia generat “un accident”. Tractant-se de ciència, potser no s’hauria d’apel·lar a l’incomprensible ni deixar-ho en mans del misteri. Al Telediario de La 1 recollien les declaracions de Jordi Martinoy, del departament d’Interior de Girona, que afirmava que els ferits no havien patit ni cremades ni havien inhalat gasos tòxics sinó “simplemente el impacto con elementos que debido a la explosión impactaron mecánicamente ”. El “simplemente ” sobrava quan la gent acaba a l’hospital.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta necessitat de minimitzar els fets vam tenir la impressió que s’encomanava al Telenotícies. Divendres, quan ja portàvem mitja hora d’informatiu, Toni Cruanyes va connectar en directe amb Girona i aleshores ens vam assabentar que el responsable de l’activitat era el divulgador científic Dani Jiménez. Es va fer referència al seu nom sense precisar que era un personatge conegut a la cadena. Va ser el presentador de l’espai Dinàmiks del Super3 i ha estat col·laborador de TV3 en múltiples ocasions. “Un error en la manipulació d’un bidó de nitrogen líquid ha estat la causa”, ens explicaven. A la notícia, el vídeo d’un assistent es va editar acotant molt l’instant precís de la detonació. No s’ensenyaven els segons posteriors de caos i l’enorme ensurt entre el públic que sí que es veu en les gravacions que els assistents van penjar a les xarxes.

Dissabte, al Telenotícies cap de setmana de TV3, Cristina Riba informava que els Mossos investigarien les causes de l’explosió i ja van incloure el nom de Dani Jiménez en l’entradeta de la notícia. Es feia referència al comunicat que havia fet a les xarxes socials però no el van reproduir en pantalla. La locució del vídeo argumentava que “el mateix divulgador científic Dani Jiménez, que feia d’animador de l’activitat, no es va adonar que l’experiment havia desencadenat una explosió fins uns segons després”, una frase sorprenent que semblava relativitzar la dimensió de la detonació. Ens deien que hi havia tres persones hospitalitzades, però només s’informava de la situació d’una dona i una nena i no del cas que el dia anterior ens van dir que era el més greu. El més insòlit és que ni divendres ni dissabte es va entrevistar testimonis d’aquell acte ni els pares dels nens afectats. Tampoc es va consultar cap científic. El Telediario de La 1 sí que va recórrer a un físic per analitzar els fets. Tractant-se d’unes jornades de divulgació científica, la notícia semblava envoltada d’un cert obscurantisme. Més ganes de passar-hi de puntetes que de posar èmfasi en la gravetat, les causes i les conseqüències dels fets.

stats