02/05/2016

L’ARA recull a Viena el premi al Diari Europeu de l’Any

3 min
L’ARA recull a Viena el premi al Diari Europeu de l’Any

BarcelonaLa directora de l’ARA, Esther Vera, va recollir ahir el premi al Diari Europeu de l’Any aconseguit per aquest rotatiu en la categoria de publicacions d’àmbit subestatal. El guardó l’atorga, des de fa disset anys, l’Oficina per al Disseny de Diaris, una entitat alemanya que promou la innovació i transformació de la premsa impresa. En el seu discurs d’acceptació, Vera va voler reivindicar la vocació europea de l’ARA. “Avui dia, un diari com el nostre té més sentit que mai. Perquè veiem com una part d’Europa viu sumida en la por per culpa de la crisi econòmica i el flux d’immigrants, de manera que la gent sent la temptació d’aixecar murs i retornar a les obsoletes receptes del nacionalisme excloent”, va afirmar.

La directora de l’ARA va defensar també la identitat catalana del rotatiu: “El nostre diari es publica des de Barcelona i en català, i és treballant des d’aquesta identitat diversa i perifèrica que som una expressió de la pluralitat europea. És precisament el fet de ser una nació petita, sense l’aparell d’un estat al darrere, que ens fa ser defensors a ultrança de l’ideal europeu de ser un concert de nacions, amb un marc comú. Un marc que defensi els valors democràtics i il·lustrats, que defensi la solidaritat i la diversitat”.

El jurat -format per una dotzena de periodistes i dissenyadors internacionals- va distingir l’ARA “per la seva excel·lència en el periodisme visual”, alhora que destacava que “moltes de les històries no estan escrites segons el model de reporterisme tradicional, sinó que són una combinació de textos, fotografies i infografies”, la qual cosa, segons ells, acosta el disseny del diari al d’una revista.

En el moment de fer públic el veredicte, al novembre, es va considerar que era “especialment remarcable” la “potència” de les portades de l’ARA, que sovint estan “centrades en un únic tema” i es converteixen així en “pòsters que anuncien el contingut” d’aquella edició. El president de l’Oficina per al Disseny de Diaris, Norbert Küpper, a més, hi va afegir també un altre element distintiu: els interactius de l’edició digital, especials dedicats a analitzar a fons algun tema destacat de l’actualitat.

Avui, en el marc del Congrés Europeu de Diaris que acull l’entrega del premi, el director adjunt de l’ARA, Ignasi Aragay, i la directora d’art, Cristina Córdoba, explicaran el model del diari en un dels tallers que hi ha programats durant la jornada, amb èmfasi en el disseny i les narratives visuals. En paral·lel, la ciutat acull també un congrés que aplega directors de diaris del continent.

196 participants

A aquesta convocatòria del premi s’hi van presentar 196 diaris de 26 països diferents, sobre un total de 1.800 diaris que es publiquen actualment al continent europeu. No és el primer premi important en disseny que rep l’ARA. El diari ja havia sigut distingit, en anteriors ocasions, per la filial ibèrica de la Society for News Design, que li ha atorgat un total de 12 premis entre les edicions del 2012, el 2014 i el 2015. A més, els dos últims anys també ha rebut diversos premis Laus.

stats