Un retrat de l’homosexualitat a Rússia guanya el World Press Photo

La fotografia guanyadora és obra del fotoperiodista danès Mads Nissen

Una fotografia molt íntima d’una parella d’homosexuals captada a Sant Petersburg i que parla “d’amor i odi, de desitjos profunds i de l’homofòbia a Rússia”, en paraules del seu autor, ha guanyat la 58a edició del World Press Photo. Captada el 2014 i titulada Jon and Alex, la imatge està signada per Mads Nissen, fotògraf del diari danès Politiken.

Nascut el 1973, Nissen compta amb una àmplia carrera professional com a fotoperiodista en diferents mitjans internacionals com Time, Newsweek, Der Spiegel i Stern, per als quals ha treballat com a corresponsal a la Xina. La foto guanyadora, que també s’ha endut el primer premi en la categoria de temes contemporanis, ha sigut qualificada per Michele McNally, presidenta del jurat d’aquesta edició del premi i directora de fotografia del The New York Times, de “molt íntima i increïblement bonica, magníficament executada i amb una composició impecable”. A més, McNally ha remarcat que té el potencial de “convertir-se en una icona”.

“La vida per a les minories sexuals és cada vegada més difícil a Rússia: han de fer front a discriminació social, a assetjament i, fins i tot, a violència i a atacs conservadors”, va assegurar Nissen en el transcurs de la roda de premsa del certamen. L’acte, celebrat a Amsterdam, va coronar el danès i les altres 41 fotografies guanyadores de la màxima distinció del fotoperiodisme.

A l’edició del World Press Photo 2015 hi han concorregut 5.692 fotògrafs de 131 nacionalitats diferents, que hi han presentat 97.912 imatges classificades en vuit categories: retrats, notícies d’actualitat, notícies generals, temes contemporanis, vida quotidiana, naturalesa, esports (gran foto de Leo Messi mirant-se el trofeu prohibit de la Copa del Món just després de perdre la final contra Alemanya) i, com a categoria nova, projectes de llarga durada.

Doble premi per a Bulent Kilic

El prestigiós certamen ha reconegut el fotògraf turc de l’Agence France Presse (AFP) Bulent Kilic en dues categories. En notícies d’actualitat Kilic s’ha endut el primer premi amb una fotografia d’una noia que mira fixament a càmera i que va ser captada durant els aldarulls entre manifestants i policia arran de la mort del noi de 15 anys Berkin Elvan, després de 270 dies en coma per haver rebut el cop d’un pot de gasos lacrimògens.

Kilic, distingit pel diari The Guardian com el millor fotògraf d’agència del 2014, també ha guanyat el tercer premi del World Press Photo en la categoria de notícies d’actualitat amb una espectacular imatge d’un bombardeig en una posició de l’Estat Islàmic a Tilsehir, a Síria.

Més continguts de