ICFOPallapupasMaravillas Rojo
Mèdia 02/11/2015

L’ICFO i Pallapupas, Premis ARA 2015

El guardó Ignasi Pujol recau en el centre de recerca i el Tatiana Sisquella en l’ONG artística

Joan Callarissa
3 min
L’ICFO i Pallapupas, Premis ARA 2015 Ciència de la llum al més alt nivell Un somriure per a qui més el necessita Una carrera al servei de l’emprenedoria

BarcelonaL’ARA ha entregar aquest dilluns al vespre al Palau de la Música els Premis ARA Fundació Bancària La Caixa Tatiana Sisquella i Ignasi Pujol, que homenatgen els dos periodistes que l’ARA va perdre el 2014 per culpa del càncer. Els premis distingeixen entitats i persones per la seva contribució a la societat i pel seu foment de l’emprenedoria, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El primer que es va entregar va ser el Tatiana Sisquella, que enguany s’ha concedit a Pallapupas, una ONG dedicada a portar el somriure fins a llocs com hospitals i geriàtrics a través dels seus números de clown. El premi el va entregar el periodista Joan Maria Pou, parella de Sisquella, que va recordar amb algunes anècdotes com la columnista de l’ARA va intentar “mantenir el somriure” al llarg de la malaltia i “fer vida normal”. Abans d’anunciar el nom dels guanyadors, Pou va utilitzar una frase de Sisquella per definir-los: “Aquests són els que haurien de signar autògrafs i no els que ho fan”.

Va recollir el premi Angie Rosales, fundadora de l’ONG, que va recordar que quan ella va crear l’entitat “era impensable que l’alegria tingués un lloc als hospitals”, cosa que considera molt necessària en aquests espais perquè “els malalts tenen claríssim que ningú els robarà un moment de felicitat”. Rosales va assegurar davant d’un auditori ple d’autoritats polítiques que “res és més bell que apropar-se a algú que pateix”.

En segon lloc, es va lliurar el premi Ignasi Pujol, entregat pel seu germà, Xavier Pujol, que va explicar que l’Ignasi sempre va ser “una persona optimista i alegre”, que “sempre feia sortir de l’habitació amb un somriure les persones que l’anaven a veure a l’hospital”. “També era rigorós”, va assenyalar, abans d’anunciar que l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) era qui s’enduia el guardó enguany. Va recollir la distinció Lluís Torner, director del centre, que va qualificar l’ARA com un “diari sensacional”. Torner va recordar Pujol com un periodista “que ho volia entendre tot fins al final” i que sempre “estava rient”.

En el premi Ignasi Pujol també hi va haver una menció especial per a Maravillas Rojo, secretària general del CIDEU, per la seva trajectòria al servei de l’emprenedoria. Rojo, que va anunciar que s’estava a punt de jubilar, va recordar que “fan falta molts emprenedors per crear valor amb valors”.

Ciència de la llum al més alt nivell

Fundat el 2002 pel Govern i la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Institut de Ciències Fotòniques va néixer -expliquen des de la institució- amb l’objectiu de “promoure la ciència i tecnologia de la llum per crear una nova comprensió de la realitat” que ajudés “la indústria i la societat a abordar els principals reptes d’avui en dia”. L’ICFO és “una institució jove” que diferents rànquings internacionals consideren una de les de més qualitat a nivell mundial en la seva àrea.

Un somriure per a qui més el necessita

L’ONG Pallapupas treballa des de l’any 2000 perquè hi hagi “espai per al riure durant el procés de la malaltia” i per “convertir els hospitals en espais més amables”. Una tasca per a la qual, a més, personalitzen les seves intervencions artístiques en relació al context familiar i l’estat del malalt. Les seves actuacions estan orientades a infants i gent gran, “en estreta col·laboració -remarquen- amb el personal sanitari”. Des del 2004 actuen en quiròfans i, des del 2008, en centres geriàtrics.

Una carrera al servei de l’emprenedoria

Maravillas Rojo, secretària general de Treball del ministeri entre el 2008 i el 2010, ha ocupat càrrecs en organismes com Mercabarna, el Consorci de la Zona Franca, el Parc Tecnològic del Vallès i Barcelona Activa. Des del 2004 és la secretària general del Centre Iberoamericà de Desenvolupament Estratègic Urbà (CIDEU).

stats