Audiovisual

Mafalda tindrà sèrie a Netflix, amb director oscaritzat

Juan José Campanella assumeix un projecte ambiciós, ara que el personatge compleix 60 anys

À.G.
3 min
Detall d’una de les tires còmiques de Mafalda.

BarcelonaArreglar el món era molt complicat als anys 60, i ho segueix sent més de mig segle després. Però Mafalda està disposada a tornar-ho a intentar. Netflix ha anunciat que prepara una sèrie animada amb el cèlebre personatge creat per Quino, que va protagonitzar centenars i centenars de tires còmiques entre el 1964 i el 1973. El còmic recollia les inquietuds de la classe mitjana a l’Argentina i, sobretot, retratava la joventut progressista que va emergir aquella dècada de grans canvis i transformació social.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El director Juan José Campanella serà l’encarregat de dirigir i produir aquest projecte, encara sense data d’estrena. De moment, la plataforma ha publicat un tràiler en què es veu el planeta Terra mentre sona la solemne música d’Així parlà Zaratustra, de Richard Strauss, immortalitzada en el cinema per Stanley Kubrick al film 2001, una odissea de l’espai. En comptes d'un monòlit, però, el que apareix darrere el globus són els cabells inconfusibles de Mafalda, preludi segur de preguntes incòmodes i reflexions iròniques. Un dit, a més, altera la rotació de la Terra i capgira la seva presentació habitual, de manera que el sud –per tant, l’Argentina– és el país que queda més visible.

No serà la primera vegada que el personatge es posa en moviment, però sí l’intent més ambiciós. Mafalda ja havia aparegut en una cinquantena de curtmetratges d’entre un i quatre minuts, filmats a principis dels 70, amb direcció de Jorge Martin, conegut com a Catú. La sèrie va ser reconvertida després en un llargmetratge, estrenat als cinemes el 1982.

Als anys 90 hi va haver una altra adaptació, en aquest cas a càrrec del cubà Juan Padrón, un amic proper del dibuixant, que ja havia treballat en més projectes amb ell. En aquest cas, es van fer 104 curts, rodats amb part de producció espanyola. I també se’n va fer una versió abreujada, en forma de pel·lícula. A això cal sumar-li una pel·lícula en color, dirigida per Carlos Márquez, estrenada a finals del 1981, i una participació curiosa com a opinadora, el 2017, del noticiari del vespre de Telefe, responent a qüestions d’actualitat en forma de tires.

El fet de tenir ara Campanella com a mascaró de proa de la nova adaptació, més la projecció que assegura una plataforma global com Netflix, fa preveure que es tractarà d’un producte ambiciós. Al capdavall, es tracta d’un director oscaritzat, que va aconseguir l’estatueta a millor pel·lícula de parla no anglesa per El secreto de sus ojos l’any 2019, i que l’any 2012 ja havia estat nominat en la mateixa categoria per El hijo de la novia. El cineasta ha considerat que aquest serà el "desafiament més gran" de la seva vida.

"És la nostra obligació preservar l’humor, el timing, la ironia i les observacions de Quino", explicava Campanella en un comunicat. "Sabem que no podrem elevar Mafalda, perquè no es pot estar més amunt. Però somiem que els que som devots seus des de sempre puguem compartir-la amb els nostres fills i, encara que hi hagi coses reservades només per a adults, puguem tots deixar anar una riallada en família i, perquè no, recórrer al diccionari de tant en tant".

Mafalda és el personatge més conegut de Joaquín Salvador Lavado Tejón, nascut a la ciutat de Mendoza l’any 1932. Ja des de petit l’anomenaven Quino, per distingir-lo d’un tiet que també es deia Joaquín. Va morir el 30 de setembre del 2020, amb 88 anys, després d’una molt fructífera carrera com a humorista gràfic i comentador mordaç de l’actualitat, que va quedar plasmada a una vintena de llibres, a banda dels recopilatoris de Mafalda.

stats