Malestar a TVE Catalunya pel debat electoral exclusivament en castellà

2 min
Xabier Fortes presentarà el debat aquest diumenge

Un grup de professionals de TVE a Catalunya ha expressar la seva disconformitat per com ha plantejat l’ens estatal el debat entre candidats previst per a aquest diumenge, en prime time. En concret, protesten perquè és la primera vegada que un debat a les eleccions catalanes organitzat per la pública s’emet exclusivament en castellà. “Tampoc no entenem que el presentador escollit no sigui un professional de RTVE Catalunya. Aquí hi ha professionals sobradament capacitats per exercir les funcions de moderador i que, a més, estan en contacte diari amb la realitat social i política catalana”. En la carta a la qual ha tingut accés l’ARA, els professionals recorden que alguns d’aquests periodistes “tenen experiència en programes d’aquest mateix format, tant a nivell català com estatal”. El periodista Xabier Fortes és l’escollit per presentar el debat, però els signants no l'esmenten ja que no volen qüestionar la seva professionalitat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La missiva encara va més enllà, quan planteja que la decisió no respecta la llei 17/2006 perquè en el seu article 3.1, apartat E, es diu que la pública ha de vetllar “per la cohesió territorial, la pluralitat i la diversitat lingüística i cultural d’Espanya”. Demanen que la direcció repensi aquesta exclusió del català als debats i consideren que s’estableix un greuge comparatiu amb el personal del centre de producció de RTVE a Catalunya: “Lamentem la decisió presa, que considerem que deixa de banda la professionalitat del personal d’informatius de TVE Catalunya, que ha quedat sobradament demostrada durant els mesos de pandèmia, de judici del Procés i durant l’anomenada tardor calenta”.

De moment, una cinquantena de signatures avalen el missatge, que ha sorgit de la redacció però al qual s’han afegit també càmeres i personal del departament de programes, tot i que encara s’estaven obtenint nous suports. Posteriorment, CCOO s'ha afegit a la carta, amb un comunicat on diu que "es tracta d'oferir un servei públic de qualitat i proximitat" i en el qual reclama que es faci també un debat en català.

stats