Mèdia 12/12/2019

Una ‘Marató’ de 16 hores i 500 quilòmetres

Quim Masferrer presenta diumenge el programa solidari de TV3, dedicat a les malalties minoritàries

Albert Castellví Roca
3 min
Quim Masferrer presentarà La Marató amb la col·laboració de Jordi Basté (des d’Olot), Mònica Terribas (des de Tàrrega) i Josep Cuní (des de Reus).

BarcelonaUn autocar de dos pisos convertit en un plató de televisió, amb un control de realització a l’interior, voltarà diumenge per Catalunya. A dins hi viatjarà Quim Masferrer, el presentador de la 28a edició de La Marató, la primera que no s’emetrà des de les instal·lacions de TV3, sinó des d’aquest plató mòbil i des de quatre punts de la geografia catalana, que Masferrer anirà visitant al llarg de les 16 hores que durarà l’emissió. El vehicle sortirà de Sant Joan Despí en direcció Olot, després anirà cap a Tàrrega i Reus, i finalment arribarà al Casino L’Aliança del Poblenou, a Barcelona, en què es desenvoluparà la part final del programa, destinat a recaptar fons per a la recerca sobre les malalties minoritàries.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“No volem que Barcelona sigui l’única protagonista de tot el que fem a TV3”, explicava ahir, durant la presentació del programa solidari, el director de la televisió pública, Vicent Sanchis. “Anem allà on passa La Marató, al país”, va afegir Paulí Subirà, que, juntament amb Ximo Blasco, ha ideat el nou format del programa i el dirigeix. Segons Sanchis, la intenció és que la proposta d’aquest any “obri camí” de cara a futures edicions de La Marató. “Per poc bé que funcioni, intentarem repetir-ho”, va anunciar.

Al llarg del dia, doncs, l’autocar recorrerà prop de 500 quilòmetres i, quan arribi a la destinació final, encara quedaran “set hores de directe”, com recorda, aclaparat, el presentador. Tot i així, Masferrer assegura que se sent “preparat” per “ser un voluntari més d’una de les coses més extraordinàries que fem en aquest país”. “Veient tota la feina que hi ha al darrere, seria molt injust que jo no estigués preparat, seria de jutjat de guàrdia!”, exclama el presentador, que considera que és “un honor immens” poder tornar a liderar el programa, com ja va fer l’any 2014. “És de les coses més apassionants que m’han passat a la vida”, confessa.

Tres copresentadors

De totes maneres, Masferrer no estarà sol: a cadascuna de les localitats on s’aturi l’autocar s’hi trobarà una “bèstia de la ràdio”, en paraules seves, que l’acompanyarà en la presentació d’aquell tram del programa. Així, a Olot hi haurà Jordi Basté; a Tàrrega, Mònica Terribas, i a Reus, Josep Cuní. Aquest últim, que fa justament una dècada va presentar una altra edició del programa dedicada a les malalties minoritàries, assegurava ahir que aquella experiència li va “canviar la vida”, i va afirmar que li feia “especial il·lusió” tornar a La Marató “reprenent el fil” de fa deu anys. En opinió de Basté, aquest programa demostra “la grandesa de la ràdio i la televisió públiques de Catalunya”. El periodista, que no havia presentat mai La Marató, explica que sempre li havia fet molta il·lusió poder-ho fer: “Per a mi és com jugar una final a Wembley”, diu. Per la seva banda, Terribas -que fa cinc anys va fer parella amb Masferrer en la conducció del programa-, considera que amb el nou plantejament “ La Marató connecta amb allò que és: no és un programa de televisió, és un projecte de país, un compromís de tots plegats per tirar endavant la recerca”.

En aquest sentit, Masferrer va posar un exemple del que per a ell significa La Marató : “L’autocar el conduirà el Martí, un xofer que s’havia de jubilar però que va decidir esperar-se per poder participar en el programa. Aquest serà el seu últim trajecte”, explica. Al vehicle, per cert, hi viatjaran una trentena de persones, entre les quals hi haurà les membres de la Balkan Paradise Orchestra, que amenitzaran el trajecte. A més, en diferents punts del recorregut hi pujaran testimonis que conversaran amb el presentador.

Subirà destaca la “sort” que suposa haver pogut assumir un projecte d’aquestes característiques i agraeix la gran predisposició a col·laborar que s’han trobat, tant dels presentadors com les empreses privades, els ajuntaments dels municipis on es desenvoluparà el programa i la Xarxa Audiovisual Local (XAL), que hi aportarà recursos tècnics per poder donar cobertura a tot el territori. En aquest sentit, remarca que més enllà de les quatre seus també es mostraran algunes de les més de 3.000 activitats populars que s’han organitzat arreu del país per recaptar fons.

Blasco afegeix que, més enllà del repte tècnic i de producció que representa el nou format, el tema central d’aquesta Marató també és especialment complicat de tractar, ja que engloba més de 7.000 malalties amb casuístiques molt diferents. Segons ell, el programa comptarà amb “més testimonis que mai”, escollits perquè siguin com més representatius millor pel que fa a edats, sexe i territori. Alhora, s’ha intentat que els metges i investigadors que hi apareguin no estiguin vinculats a un pacient concret, sinó que puguin explicar “qüestions transversals”. Les aportacions de tots s’intercalaran amb nombroses actuacions musicals i també amb números de dansa, màgia, ballet, teatre i arts plàstiques.

stats