Mèdia 10/05/2015

Els matins són de TV3, les nits de Telecinco

Les xifres d’audiència demostren que en cada moment del dia hi ha un canal que predomina sobre els altres

Albert Castellví Roca
3 min
Audiències

BarcelonaTot i que les xifres d’audiència dels programes de televisió mai no són idèntiques, el comportament dels espectadors segueix uns patrons bastant definits que es repeteixen dia a dia i setmana a setmana. Això comporta que en cada moment del dia hi hagi una cadena que predomini per sobre de les altres. A continuació analitzem quines són les franges i els dies de la setmana en què s’imposa cada canal a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

TV3

Referència informativa, i forta a l’inici del ‘prime time’

El lideratge de TV3 es concentra en tres franges, que coincideixen amb els moments de més oferta informativa. Així, la cadena catalana s’imposa de manera molt clara a primera hora del matí, entre les 6.00 -quan connecta amb el canal 3/24- i les 10.30, coincidint aproximadament amb el final de la tertúlia d’ Els matins. L’altre moment de domini aclaparador de TV3 és al migdia: el Telenotícies comarques i el Telenotícies migdia no tenen rival, i La Riera també obté un avantatge molt notable sobre els seus rivals. Divendres aconsegueix mantenir el primer lloc durant la primera mitja hora -la més vinculada a l’actualitat política-, però després decau.

Finalment, el tercer punt fort de la pública catalana és al vespre, des de l’arrencada del Telenotícies i fins a les 22.30, en què s’acaba la primera part del prime time, que inclou formats com el Crackòvia, el Polònia, l’ APM? i el Zona zàping. En canvi, els espais que s’emeten durant la segona part de la franja nocturna tenen moltes més dificultats per superar els seus rivals.

Aquest esquema es manté gairebé calcat els caps de setmana, en què TV3 sol ser líder també durant les transmissions de Fórmula 1.

Telecinco

Dominadora de les nits i de les matinades

El gran punt fort de Telecinco -la principal amenaça de TV3 durant els últims mesos- són les nits: els realities, concursos de talents i sèries del canal de Mediaset, que arrenquen a l’entorn de les 22.40, acostumen a regnar de principi a final. Molts d’aquests formats, a més, s’allarguen fins als volts de les 2.30 de la matinada, la qual cosa els ajuda a assolir quotes de pantalla altíssimes, ja que en aquest tram final la resta de cadenes no emeten programes competitius.

En canvi, Telecinco no aconsegueix replicar a Catalunya el domini de les tardes que té a Espanya: Sálvame només treu el cap durant la part final, i des de fa uns mesos fins i tot Pasapalabra s’ha desinflat i ha cedit el primer lloc a ¡Boom! La cadena també lidera al migdia, amb el tram final d’ El programa de Ana Rosa, i té el principal punt dèbil els caps de setmana, en què només la salven les transmissions de motociclisme.

Antena 3

Reina indiscutible dels caps de setmana i dels concursos diaris

Si hi ha una franja que li va bé a Antena 3 són les tardes dels caps de setmana. La triple oferta cinematogràfica amb què omple les cinc hores que van de l’informatiu del migdia al del vespre imposa la seva llei cada dissabte i diumenge i sol impulsar la cadena fins al primer lloc de cada cap de setmana, especialment si va combinada amb una cursa de Fórmula 1. L’altre punt fort del canal són els concursos: La ruleta de la suerte, als migdies, i ¡Boom!, als vespres, lideren de manera regular, igual que la sèrie El secreto de Puente Viejo, cada tarda.

La 1

Els partits de Champions del Madrid, l’única escletxa

El mal moment que viu La 1 queda reflectit en els problemes que té a Catalunya per liderar en algun moment de la setmana. L’únic forat que troba són les transmissions dels partits de Champions del Reial Madrid, que habitualment són més vistos per la cadena estatal que per la catalana. MasterChef també aconsegueix imposar-se algun dimarts ja en el tram final, passada la mitjanit, i els informatius de primera hora dels caps de setmana es reparteixen el domini amb els de TV3.

La Sexta

El trumfo de ‘Salvados’ i els crims de mig matí

El principal punt fort de La Sexta a Catalunya és Salvados, que la majoria de diumenges domina la seva franja. El canal d’Atresmedia, a més, ha aconseguit fer-se un forat als matins, al voltant de les 11.00, gràcies a Crímenes imperfectos i Informe criminal. Cuatro, en canvi, no domina de manera regular cap franja.

stats