La resistència del paper

Menys dies de diari imprès i l'auge dels PDF, tendències de futur

Diverses capçaleres dels Estats Units assagen noves fórmules per mantenir la presència física

2 min
El diari ARA a la rotativa de Cre A una nit d'aquesta setmana
Dossier La resistència del paper Desplega
1.
El paper defensa el seu lloc tot i la digitalització
2.
Llegir en paper: l'antídot necessari
3.
Paper o digital: com interpreta el cervell allò que llegeix?
4.
Les principals prediccions (fallides) sobre la mort del paper
5.
Menys dies de diari imprès i l'auge dels PDF, tendències de futur

BarcelonaLa tirada humana a polaritzar fa que sovint es parli del paper i el digital com a dos conjunts oposats, sense intersecció. Però hi ha un format, el PDF, que es mou entre aquests dos mons: no té suport físic, però manté la compaginació de l’edició impresa i, per tant, ofereix un principi i un final, lligat a una periodicitat concreta –un dia– en oposició a l’actualització constant de la web. És per això que diverses capçaleres, conscients que entre setmana el temps de lectura és més limitat, han començat a no imprimir el diari algun dia, en una tendència clarament a l’auge.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

És el cas, per exemple, de l'edició de l'Star Tribune a la localitat de Casper, que va deixar d'imprimir-se el 2020 els dilluns i els dimarts. Això va convertir l'estat de Wyoming en el primer dels Estats Units que no té cap diari local que vagi a rotativa set dies a la setmana.

D’altres han retallat dies d’impressió, però mantenen el PDF. És el que fa l’Advertiser, el diari de referència a Montgomery (una ciutat de 200.000 habitants a Alabama) amb vora 200 anys d’història i que forma part del grup Gannet. Aquest març va deixar d'imprimir l'edició dels dissabtes. Com a compensació, a banda d’enviar el PDF, ha donat accés als abonats a continguts del generalista USA Today, aprofitant que forma part del mateix grup empresarial. Altres diaris del mateix grup, com el Tuscaloosa News i el Gadsden Times, s'han acollit a aquesta fórmula de sis dies de diari imprès, però set edicions digitals.

Un tècnic treballa en l'edició de l'ARA en paper, a la rotativa Cre A, una nit d'aquesta setmana

El Tampa Bay Times ha estat més radical. Amb una tirada de 240.000 exemplars diaris i uns quants premis Pulitzer a la vitrina, aquest rotatiu de Florida fundat el 1994 va anunciar, el març del 2020, que només imprimiria a partir d'aleshores les edicions de dimecres i diumenge. En aquell moment, es va assegurar que es tractava d'una mesura temporal, causada per la davallada publicitària amb motiu de la pandèmia del coronavirus. Però, dos anys després, encara no han recuperat la periodicitat diària ni han explicitat la voluntat de tornar a ser al quiosc set dies. Això sí, el diari manté l'edició en PDF set dies.

O bé l’Arkansas Democrat-Gazette, també als Estats Units. A principis del 2018, aquest rotatiu –que tirava 192.000 exemplars– va convertir-se en diari només de diumenge, en paper. L'editor, amb l’ànim de retenir els subscriptors, els va donar (en règim de préstec) iPads perquè poguessin llegir l'edició en PDF, que es continua editant cada dia. I hi ha la voluntat d'estendre aquesta fórmula a un altre diari del grup, el Chattanooga Times Free Press de Tennessee.

Dossier La resistència del paper
Vés a l’ÍNDEX
stats