TELEVISIÓ
Mèdia 30/10/2012

'El mètode Grönholm' es prepara per fer el salt a la petita pantalla

TV3 estrenarà l'any que ve l'adaptació en format de telefilm d'El mètode Grönholm. Jordi Galceran signa un guió gairebé idèntic al seu propi text teatral que interpreta el mateix quartet d'actors.

Albert Castellví Roca
3 min
La productora Versátil, TV3 i Mediapro portaran a la televisió l'obra teatral El mètode Grönholm. Jordi Díaz, Roser Batalla i Lluís Soler repetiran paper.

BARCELONAUn avió en flames sobrevola Barcelona. A l'interior, un polític, un bisbe, un pallasso i un torero s'intenten convèncer els uns als altres per decidir qui té un rol social més imprescindible i, per tant, mereix saltar amb l'únic paracaigudes de què disposa l'aparell.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Afortunadament, no hi ha cap perill: l'avió està dibuixat amb cinta de pintor al terra d'una terrassa situada al setzè pis d'un edifici de la Diagonal, les flames són imaginàries, i els quatre passatgers de l'avió -que en realitat són candidats a ocupar un lloc de treball que participen en un peculiar procés de selecció organitzat per l'empresa- estan encarnats pels actors Lluís Soler, Jordi Boixaderas, Roser Batalla i Jordi Díaz. L'escena, que des del 2003 han vist 800.000 catalans, forma part d' El mètode Grönholm , i ahir va ser una de les últimes que es va rodar per a l'adaptació televisiva de l'exitós text de Jordi Galceran.

TV3 i la productora Versátil, amb la col·laboració de Mediapro, portaran l'obra teatral a la petita pantalla, amb els mateixos actors que la van fer triomfar al Poliorama, dirigits ara per Enric Folch i a partir d'un guió escrit pel mateix Galceran. "Volia que la TV movie fos tan fidel com fos possible a l'original. Per això partim del mateix text i els mateixos actors", explica el dramaturg, que assegura que han introduït "alguns petits canvis" en l'obra però només per escurçar-la lleugerament i que "la història tingués la durada estàndard d'una TV movie ". De fet, segons Boixaderas, "un dels motius que han empès a produir la pel·lícula" ha estat la voluntat de "deixar feta alguna cosa anàloga a l'obra".

Malgrat tot, el salt de l'escenari a la pantalla ha comportat també algunes novetats en la posada en escena i, especialment, en l'espai on es desenvolupa l'acció. Així, si l'obra teatral transcorria en una única sala d'una empresa, ara cadascuna de les proves plantejades per l'equip de recursos humans té lloc en un espai diferent de l'edifici. Per això, encara que l'escena de l'avió passi a l'aire lliure i amb el Mediterrani al fons, Galceran assenyala que s'ha intentat "mantenir l'ambient claustrofòbic que tenia la funció". En paraules del director, els quatre personatges són com "ratolins de laboratori observats per un Gran Germà".

Aquesta semblança amb el text original ha simplificat la feina dels actors, que han enllestit en tres setmanes un rodatge que, en altres circumstàncies, probablement s'hauria allargat bastant més. Tal com indiquen repetidament han representat l'obra 900 vegades, per la qual cosa ja la tenen "impregnada als ossos", diu Boixaderas. "Ho tenim gravat al disc dur", assenyala Batalla.

Jordi Galceran agraeix als quatre actors que apareixen a El mètode Grönholm el "gran esforç" que han fet per encabir aquest rodatge a les seves agendes, la qual cosa demostra que "s'estimen molt l'obra". El text s'ha representat a una seixantena de països, i segons l'autor se n'han fet 200 produccions amb 200 càstings diferents. A Catalunya, però, sempre se n'han encarregat Soler, Boixaderas, Batalla i Díaz, per desig exprés de Galceran, que destaca que ja van ser ells els que van estrenar-lo el 2003 dins del cicle T-6 del TNC, amb la intenció de representar-la "durant quinze dies".

Fidel a la comèdia

Galceran recorda que l'any 2005 Marcelo Piñeyro va dirigir una versió cinematogràfica del seu text, que es va titular El método , i de la qual ell va quedar molt poc satisfet. "Van convertir-ho en un drama, i no em va agradar", lamenta. Per això, aquesta nova adaptació per a la pantalla -en aquest cas, la de televisió- "no canvia en cap cas el to de comèdia" que, segons l'autor, s'adiu molt millor al conflicte que presenta el text. Tot i que la base de la trama és la disputa entre quatre candidats a un lloc de treball que estan disposats a gairebé qualsevol cosa per ser contractats, el fet que es tracti d'alts executius que ja tenen feina i que simplement opten a cobrar "10.000 euros al mes en comptes de 8.000" fa que per a ells el fet de no aconseguir la feina no sigui "un gran problema". "Aquests personatges no tenen drama", sentencia Galceran.

El telefilm d' El mètode Grönholm , en què Galceran i Folch van començar a treballar fa un any i mig, entra ara en la fase de postproducció. TV3 no n'ha concretat encara la data d'estrena.

stats