La mítica sèrie ‘L’escurçó negre’, amb l’ARA

L’oferirà el cap de setmana vinent per 14,95 euros

Avui fa exactament 25 anys que la BBC va emetre l’últim capítol de Blackadder, una sèrie que va marcar una època tant al Regne Unit com a Catalunya, on TV3 la va emetre, entre el 1989 i el 1990, amb el títol de L’escurçó negre. Un quart de segle més tard, l’ARA ofereix als seus lectors la possibilitat de reviure les esbojarrades aventures de l’Escurçó Negre i el seu inseparable servent, Baldrick: dissabte i diumenge de la setmana que ve es podrà aconseguir, juntament amb un exemplar del diari, el pack complet amb tots els capítols de la sèrie en DVD, per 14,95 euros.

L’escurçó negre proposa una versió alternativa de la història d’Anglaterra que gira al voltant d’Edmund Blackadder -un príncep que es fa dir l’Escurçó Negre- i dels seus peculiars descendents, que lluiten per aconseguir fer realitat les seves ambicions de poder utilitzant tot tipus d’estratagemes perversos i surrealistes i sense dubtar a l’hora de trepitjar qui faci falta per assolir els seus objectius.

Rowan Atkinson -que aleshores encara no havia creat el seu alter ego més conegut, Mr. Bean- dóna vida al personatge principal d’una sèrie de la qual va ser guionista també durant la primera temporada. Tony Robinson donava vida al Baldrick, i també hi apareixien actors destacats com Tim McInnerny, Stephen Fry, Miranda Richardson i Hugh Laurie, que anys més tard es convertiria en el doctor House.

La sèrie consta de quatre temporades, de sis capítols cadascuna, i de tres episodis especials, l’últim dels quals es va estrenar el 31 de desembre del 1999 -deu anys després del final de la sèrie- amb motiu del canvi de mil·lenni. El pack que ofereix l’ARA inclou, en un cinquè DVD, aquests tres capítols extres -un dels quals, inèdit en català- i el making-of titulat El diari de Baldrick. Els DVD permeten veure la sèrie en la versió original anglesa i en català, i inclouen subtítols també en aquests dos idiomes.

500 anys d’història

La primera temporada de la sèrie, que la BBC va estrenar el 15 de juny del 1983, se situa l’any 1485, i aquí l’Escurçó Negre és un príncep que busca la manera de trair el seu pare i el seu germà per ascendir al tron, amb tot tipus de tàctiques maldestres que no acaben de sortir mai com ell esperava.

Tres anys més tard, la televisió pública britànica va rodar la segona etapa de la sitcom, situada en aquest cas a finals del segle XVI i protagonitzada per un besnét del primer Escurçó Negre, un membre de la cort de la reina Elisabet I que intenta guanyar-se el favor de la monarca amb mètodes cada vegada més estrafolaris.

La sèrie fa un nou salt temporal en la tercera temporada, que s’ambienta a l’entorn de l’any 1800. El nou Edmund Blackadder és un personatge completament arruïnat i humiliat, convertit en el majordom del príncep de Gal·les, un perfecte incompetent.

Finalment, la quarta temporada es trasllada fins a la Primera Guerra Mundial i presenta un Escurçó Negre convertit en capità de l’exèrcit britànic. El seu únic objectiu serà assegurar-se la seva pròpia supervivència.

L’any 2000, quan la BBC va elaborar la llista de les 100 millors produccions televisives britàniques de la història -segons els crítics i professionals del sector-, la quarta temporada de L’escurçó negre es va situar al 16è lloc de la llista.