Obituari

Mor als 82 anys María Teresa Campos, “la reina dels matins”

La presentadora va patir un ictus el 2017 i la seva salut havia empitjorat notablement en els últims temps

4 min
María Teresa Campos presenta ¡Qué tiempo tan feliz!

BarcelonaLa periodista María Teresa Campos ha mort a l’edat de 82 anys, segons ha avançat RTVE. La presentadora i locutora havia ingressat d’urgència en un hospital de Madrid en "estat greu". Qui va ser durant molts anys la reina dels matins televisius havia patit un empitjorament de la seva salut d'ençà que el 2017 va patir un ictus que li va afectar la visió. Tot i que en els últims anys la seva figura ha quedat vinculada a la premsa del cor, Campos va tenir una dilatada carrera periodística tant en ràdio com en televisió.

Figures de la comunicació com Jorge Javier Vázquez han reaccionat a la mort de María Teresa Campos recordant el paper de pionera que va tenir a la televisió. "Des de fa anys forma part de la història de la televisió del nostre país amb majúscules però, per sobre de tot —i més important—, ets part de la nostra memòria", ha dit el de Badalona. També ha tingut paraules per a ella la seva gran rival televisiva, Ana Rosa Quintana. La periodista s'hi ha referit com "una de les grans" i ha reconegut que tot i que van tenir "amors i rivalitats, sempre hem sigut lleials l'una amb l'altra". Fins al tanatori també s'hi ha arribat Pedro Sánchez, actual president del govern espanyol, que ha assegurat que la periodista sempre li donava la seva opinió sobre els temes que la preocupaven. "Era una dona entranyable i transcendeix. Sempre va enarborar la bandera del respecte i del compromís. Ha obert molt de camí a les dones periodistes, i no només va trencar sostres de vidre sinó també molts esquemes de la comunicació gràcies als seus programes, en què innovava", ha assegurat.

Inicis radiofònics i esplendor televisiva

Tot i que va néixer a Tetuan el 1941, la infantesa i joventut de Campos van transcórrer a Màlaga, ciutat on va estudiar filosofia i lletres i on es va introduir en el món de la ràdio gràcies a un concurs de Radio Juventud de Màlaga. El director de l’emissora es va fixar en ella i la va fitxar per fer diverses seccions.

Després de ser nomenada directora d’informatius de Radio Cadena Española, Campos es trasllada a Madrid. Era la dècada dels 80 i la periodista va decidir provar sort en el món de la televisió. Les seves primeres passes en aquest mitjà van ser com a col·laboradora del programa Esta noche, de Carmen Maura. El salt definitiu va arribar quan l’any 1986 Jesús Hermida va voler comptar amb ella per al seu nou programa, Por la mañana, de TVE. D’aquesta manera, Campos es convertia en “noia Hermida”. Tres anys després, la malaguenya deixava l’espai de televisió per ser la subdirectora d'Hoy por hoy, on va treballar al costat d'Iñaki Gabilondo. Anys després, va tornar al programa d’Hermida, però no per ser-hi col·laboradora sinó per substituir el seu mentor. Va ser l’inici de la seva trajectòria com “la reina dels matins”.

La popularitat de la periodista va fer que Telecinco la fitxés el 1996 amb un contracte milionari: 500 milions de pessetes (3 milions d’euros) per temporada. D’aquesta manera, es va convertir en el referent matinal de la cadena de Mediaset. Hi va presentar Día a día, un magazín matinal amb taula de debat sobre l'actualitat, fins al 2004. Aquell any, Campos va fer el salt a la competència, Antena 3, també amb un contracte estratosfèric: sis milions d’euros per temporada. La presentadora va fer un format similar al que havia fet fins llavors a Telecinco: un magazín matinal ara titulat Cada día. La seva rival era Ana Rosa Quintana, que va fer el salt a Mediaset per ocupar la franja horària que Campos havia deixat orfe. Quintana li va acabar arrabassant el lideratge. El 2006, després de la cancel·lació de Cada día, va decidir fer una aturada professional i no va tornar a la televisió fins al 2010 amb ¡Qué tiempo tan feliz!, a Telecinco. Malgrat haver estat referent radiofònic i televisiu, Campos ha estat menystinguda per fer programes adreçats a les mestresses de casa, principalment.

La vida personal de Campos i de les seves filles sovint ha fet que la seva trajectòria professional quedés en un segon pla. L’any 1964 la presentadora es va casar a Màlaga amb José María Borrego, també periodista i a qui havia conegut a la ràdio. Junts van tenir dues filles, Terelu i Carmen, però la relació es va deteriorar fins que, finalment, Campos es va traslladar a Madrid amb les seves filles per continuar la seva carrera. El 1984, José María Borrego es va suïcidar, un fet que va marcar profundament tant Campos com les seves filles.

L’última, i polèmica, relació sentimental de la presentadora va ser amb l’humorista Edmundo Arrocet. La parella va ser protagonista de nombroses portades de revistes del cor però la història d’amor, que va durar cinc anys, va fer un gir inesperat quan el xilè va trencar de cop amb la presentadora. Dolguda, Campos va assegurar que Arrocet l’havia deixat a través d’un missatge de WhatsApp. 

stats