Mèdia 30/09/2016

Mor als 79 anys l'actriu Amparo Valle, Justi de 'La que se avecina'

Ha informat de la seva mort l'Acadèmia del Cine Espanyol, que ha recordat la gran quantitat de sèries de televisió en què havia actuat al llarg dels darrers quaranta anys

Efe
2 min
Amparo Valle, en el paper de Justi a 'La que se avecina'

MadridL'actriu valenciana Amparo Valle, coneguda pels seus papers a sèries com 'La que se avecina', 'El comisario' o 'Hospital central', va morir ahir als 79 anys, segons ha informat l'Acadèmia del Cine Espanyol i ha recollit Efe, que no en detalla les causes de la mort.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Coneguda pel gran públic pel paper de Justi que feia a 'La que se avecina', Valle tenia una llarga carrera. Nascuda a València, va ser als 20 anys quan va començar a fer els primers passos en la interpretació i al 1959 va pujar a l'escenari per primera vegada amb el drama 'El delito en la isla de las cabras'.

Grans directors

Aquest va ser el principi d'una carrera que es va estendre durant gairebé seixanta anys i en la qual va tocar tant cinema com televisió i teatre, un àmbit en el qual va estar més centrada durant els seus primers anys: interpretant papers d'obres de Bertolt Brecht, Federico García Lorca o Buero Vallejo. A la gran pantalla es va estrenar amb petites interpretacions a 'María Rosa', d'Armando Moreno; i 'El certificado', de Vicente Lluch. Però al llarg de la seva carrera va participar també en títols com 'Pim, pam, pum? ¡Fuego!', de Pedro Olea; 'Las tortillas', de José Luis García Sánchez; 'Espérame en el cielo', d'Antonio Mercero; o 'Flores de otro mundo', d'Icíar Bollaín.

Valle també va trobar en el curtmetratge, segons l'Academia de Cine, el mitjà per "ajudar" els joves realitzadors. 'El camerino', d'Ana Ramón Rubio, on comparteix protagonisme amb Luis Bermejo, va ser la seva última incursió en aquest mitjà.

Les sèries més populars

A la televisió va donar vida a personatges que la van fer molt reconeguda per als espectadors al llarg de gairebé quatre dècades. Durant quaranta anys va passar per algunes de les obres més importants de la història de la petita pantalla, com 'Canguros', 'Farmacia de guardia', 'Siete vidas', 'Periodistas', o 'Doctor Mateo'.

Les seves interpretacions li van valer el premi Margarida Xirgu, el Premio Nacional de teatre universitari, el guardó a la millor actriu al Festival de Tardor de Madrid i el premi a la millor actriu al Festival Internacional de Cinema de Bordeus, pel film de Bollaín.

stats