Mèdia 07/04/2016

Multa de 196.000 euros a 'Sálvame' per no respectar l'horari protegit

Competència sanciona el programa per haver promogut "una situació d'angoixa" a una convidada

Ara
2 min
'Sálvame' no respecta l'horari infantil, segons la CNMC

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat una multa de 196.001 euros al grup Mediaset per no respectar l'horari de protecció infantil amb el programa 'Sálvame naranja'. Segons l'organisme, aquest espai –el segon tram de 'Sálvame', que s'emet de 17.00 a 20.00– inclou continguts que poden resultar "perjudicials per al desenvolupament físic, mental i moral dels menors".

En concret, la resolució de la CNMC, derivada d'una denúncia interposada per una associació d'espectadors, fa referència al programa del 9 de juny de l'any passat, en què el programa especulava amb l'estat de salut, presumptament crític, del cantant Chiquetete, mentre Carmen Gahona, aleshores la seva dona, era al plató.

"El contingut del programa se centra a promoure de manera insistent una situació d'angoixa a la convidada per l'estat de salut del seu marit. Les intervencions dels entrevistadors i presentadors, sense excepció, es dirigeixen en aquest sentit, rebutgen i qüestionen la versió de l'entrevistada malgrat tenir aquesta fonts més directes", detalla la Comissió. I continua: "La producció del programa també està destinada a augmentar i potenciar aquest efecte d'angoixa en l'entrevistada i en els espectadors. Així, s'inclou música d'intriga, es divideix la pantalla, s'insereixen rètols, es fa una connexió fora de plató des de la clínica, entre altres recursos, per mantenir una situació de tensió".

Per tot això, la CNMC conclou que "el programa està creant en directe una situació de greu conflicte emocional a la convidada amb l'únic objectiu de produir-li angoixa i retransmetre-la, malgrat la seva negativa". Per aquest motiu, l'organisme considera que Mediaset va incórrer una infracció de caràcter greu de la llei de comunicació audiovisual. Tenint en compte la durada del programa, el tipus de continguts emesos i el fet que en aquell moment hi havia 36.000 menors de 12 anys veient 'Sálvame', la Comissió ha decidit imposar una sanció de 196.001 euros a la cadena, que té dos mesos per recórrer la multa.

La CNMC ja havia actuat contra 'Sálvame' el desembre del 2014, quan va instar la cadena a adequar els continguts de l'espai a l'horari en què s'emet. La resposta de Telecinco en aquella ocasió va ser dividir el programa en dos blocs. Així, de 16.00 a 17.00 –i per tant, fora de l'horari de protecció reforçada, que comença a les 17.00– s'emet 'Sálvame limón', que la cadena qualifica com a no recomanat per a menors de 12 anys i on s'inclouen, teòricament, els continguts més polèmics, i a de 17.00 a 20.00 –ja dins de la franja de màxima protecció– s'ofereix 'Sálvame naranja', que és no recomanat per a menors de 7 anys i que, per tant, inclou uns continguts, en principi, menys agressius.

stats