Premsa
Mèdia 03/11/2014

'El Mundo' respon Pedrojota i l'acusa de voler seguir dirigint el diari des del despatx equivocat

El diari dedica un editorial a respondre la carta publicada pel periodista a la seva pàgina de diumenge

Ara
3 min

BarcelonaL'actual director d''El Mundo', Casimiro García-Abadillo, ha escollit un editorial al diari com a forma de contestar la duríssima carta publicada pel seu predecessor, Pedro J. Ramírez, a la seva pàgina del diumenge. El text qualifica d''injuriós' l'article del fundador del diari i llança un avís: "L'exdirector d''El Mundo' pot fer el que li doni la gana, excepte, com és natural, pretendre dirigir el diari des d'un altre despatx que no sigui el del director". Actualment, Ramírez segueix vinculat a l'empresa editora no només com a col·laborador els diumenges, sinó també com a president de la revista d'història del grup.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'editorial comença explicant per què van publicar l'escrit de Ramírez, una autèntica càrrega de profunditat contra l'actual equip directiu: "La pràctica del nostre diari és publicar tots els articles d'opinió sense exercir mai la censura. I aquesta és una prova". El rotatiu buscava espolsar-se així l'acusació vessada per l'exdirector segons la qual el diari s'havia tornat acomodatici amb el poder, especialment amb el PP i, més concretament, amb Dolores de Cospedal. "No hi ha relacions incestuoses amb membres del govern com diu Pedro J. Ni el diari protegeix a ningú per la seva relació amb el director. Afirmar això és una falsedat que fa mal no ja a García-Abadillo, sinó a tota la redacció d''El Mundo'", es defensava.

La polèmica va arrencar quan, en l'editorial que el diari dedicava al seu 25è aniversari, assegurava que Pedrojota havia "cedit el testimoni" al nou equip. El periodista va emetre uns quants tuits on protestava que es vengués la idea que va plegar voluntàriament, quan en realitat el van destituir. També va canviar la seva biografia de Twitter: on deia que era el director fundador d''El Mundo', ara ja només posava un lacònic "periodista". La resposta de García-Abadillo arribava aquell dissabte, en forma d'una insòlita entrevista a la contraportada del propi diari. Un dels dards que li adreçava a Pedrojota era el titular, on assegurava que 'El Mundo' era "ara més incontrolable". Des que Ramírez va ser apartat del càrrec, fa nou mesos, ha venut la seva destitució en múltiples fòrums com el resultat d'una presumpta incomoditat amb el poder. La versió oficial del diari, però, s'ha basat en dir que el relleu va ser forçat pels resultats econòmics negatius del diari. L'editorial d'aquest dilluns insistia amb la tesi, per dir: "En aquests nou mesos el diari ha aconseguit mantenir-se i millorar els resultats sense perdre ni el seu caràcter ni l'essència crítica amb el poder".

Més explícitament, l'editorial assegura: "La clau de la seva sortida no va ser política. El cessament de les seves responsabilitats es va produir fruit d'un acord amistós amb Unidad Editorial, que li va reportar una substanciosa indemnització i la continuïtat a l'empresa amb altres funcions".

El ressentiment personal entre Ramírez i García-Abadillo també traspua a l'editorial. En la seva carta de diumenge, l'exdirector d''El Mundo' a banda de criticar-lo, lamentava haver perdut el contacte amb qui ell va anar ascendint fins a convertir-lo en número 2 de la redacció i eventual successor seu. L'editorial d'aquest dilluns ironitzava: "Sorprèn que la mateixa persona que ha treballat amb el nostre director durant quasi 30 anys, en els que, com ell mateix afirma, l'ha ascendit de redactor a vicedirector i ha avalat el seu nomenament, acordat per unanimitat pel consell d'administració d'Unidad Editorial, estimi de sobte tan escassos els seus valors professionals".

Pedrojota s'hi torna

La resposta de l'al·ludit per l'editorial no s'ha fet esperar. Aquest mateix dilluns, a la seva pàgina de Facebook, publicava una carta de dotze paràgrafs on acusava el diari de voler "automutilar-se" negant la figura de qui va fundar-lo i dirigir durant 24 anys i mig. Ramírez ironitza amb el fet que sigui un editorial –per tant, una peça sense signar, assumida pel diari– la forma escollida per contestar-lo: "En el seu orfe intent de presentar la meva rèplica a una persona com un atac contra 'El Mundo', l'editorialista em fa dir coses que no són al meu text". Al llarg d'aquest últim escrit, focalitza efectivament les seves crítiques contra qui va ser fidel delfí: "Si ell no hagués desenfundat primer, jo mai li hauria dedicat aquesta carta ni cap altra".

Ramírez assegura, a més, que "des d'altes instàncies" de l'editora s'ha demanat als dos periodistes que s'asseguin per llimar l'aspror actual, però que García-Abadillo ha respost amb una "reiterada negativa". També li retreu que aboni ara la tesi de l'editora segons la qual el van destituir per les pèrdues continuades econòmiques i rescata unes paraules de García-Abadillo el dia després de prendre possessió: "Han cessat Pedro J. perquè en els últims temps en nostre diari ha publicat informacions molt compromeses que han afectat institucions, partits polítics, sindicats. (...) A això se suma una situació financera complicada del diari".

stats