22/07/2012

Com saber-ho tot dels Jocs Olímpics de Londres, en 30 enllaços

5 min
Serveis i aplicacions per seguir els Jocs Olímpics de Londres

CardedeuEls Jocs Olímpics de Londres 2012 no són els primers de l'era d'internet, però sí els primers de l'era de les xarxes socials. Tant si aneu als estadis com si us quedeu a casa, en aquests Jocs teniu eines d'informació, seguiment i participació des de qualsevol dispositiu que haurien sigut impensables fa quatre anys. He triat les que us poden ser més útils.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els JJOO a les xarxes socials. L'organització de Londres 2012 ha treballat a fons la seva presència en els principals serveis d'internet: Twitter (@London2012), YouTube, Google+ i fins i tot ha creat una 'medalla' especial a Foursquare. Si l'Eurocopa de futbol va ser l'apoteosi de Twitter en el seguiment d'esdeveniments esportius, els Jocs Olímpics ho seran de Facebook. La xarxa social més gran del món ha creat per a l'ocasió un portal específic que compta amb el suport del Comitè Olímpic Internacional (COI).

TV en directe. Si hi ha un esdeveniment pensat per a la televisió són els Jocs Olímpics. Anar als estadis pot ser emocionant, però des de casa les coses es veuen millor. I ara més que mai, ja que les retransmissions digitals permeten accedir simultàniament a una quantitat mai vista de senyals de vídeo: el 2008 la NBC va emetre 3.600 hores des de Pequín, mentre que a Londres seran més de 5.500. Sigui a l'ordinador o al telèfon mòbil, la informació més completa la proporcionaran tres cadenes: la BBC, l'emissora amfitriona, disposa d'aplicacions per a mòbils iOS i Android; la NBC, la TV olímpica per excel·lència, ofereix dues aplicacions, Live Extra (iOS i Android), amb imatges en directe, i NBC Olympics (iOS i Android), amb notícies, resultats i entrevistes; finalment, RTVE, que té els drets de les imatges per a l'estat espanyol, també farà un important desplegament, amb 2.200 hores de retransmissions, 19 senyals en directe, una pantalla a la web RTVE.es per veure quatre competicions al mateix temps i aplicacions olímpiques per a 'smartphones' i 'tablets' iOS , Android i Windows Phone, a més dels televisors connectats Samsung.

Per moure's per Londres. Si heu decidit viure els jocs 'in situ', guardeu als preferits del vostre navegador l'adreça de Get Ahead of the Games, la pàgina que centralitza la informació sobre desplaçaments en tots els mitjans de transport, des de la bicicleta fins al tren, a totes les seus olímpiques. També us serviran els diversos mapes del Tube, el metro de Londres, per a dispositius mòbils Android, BlackBerry, iOS i Windows Phone. Si teniu un 'smartphone' Lumia, Nokia Transport és el millor calculador de rutes de transport públic que conec; en cas contrari, podeu provar el venerable Métro, disponible per a Android, Blackberry, iPhone, Symbian i Samsung Bada.

Per connectar-vos a internet. Abans de marxar cap a Londres, consulteu les tarifes de la vostra operadora mòbil per fer i rebre trucades de veu en itinerància. Per connectar l''smartphone' o el 'tablet', potser us sortirà més a compte desactivar aquí la connexió 3G i llogar allà un 'router' mòbil de butxaca com el Pocket Wifi de TEP, que per 7,5 lliures (9,6 €) al dia us proporciona 150 MB de trànsit a compartir entre cinc dispositius, que podeu duplicar pagant un suplement diari d'1,5 lliures. També trobareu cobertura wifi en altres llocs, com els taxis de la companyia Green Tomato.

Tot sobre els atletes. El Comitè Olímpic Espanyol (COE) té pàgina web pròpia, però sembla del segle passat. La millor informació sobre els atletes de l'Estat la trobareu a la base de dades per països de la web de l'organització de Londres 2012, amb detalls com la consulta dels participants que celebren el seu aniversari cada dia. També he trobat interessantíssima la pàgina Olympics Boxplot, una anàlisi estadística de les edats de tots els atletes que han participat en els Jocs Olímpics al llarg de la seva història. Resulta que l'edat mitjana més baixa és la de les gimnastes –tot i que hi ha haver una nedadora que va competir amb 11 anys– i la més alta, la dels practicants de l'equitació: 35 anys.

Les imatges més espectaculars. Els JJOO són un festival per als fotògrafs esportius. L'agència de notícies Reuters ha desplegat per les seus un dispositiu de càmeres robotitzades que faran la feina d'onze fotògrafs, captant imatges des d'angles mai vistos. Per la seva banda, Getty Images, l'agència fotogràfica dels Jocs, hi tindrà destacat un equip especialitzat en fotografies tridimensionals (3D) que posarà a l'abast dels clients només segons més tard de prémer el disparador.

La Vila Olímpica virtual. El que passa a la Vila Olímpica es queda a la Vila Olímpica. Però a diferència del que ha passat en altres esdeveniments esportius, el COI no només anima els participants a fer-se visibles a les xarxes socials –sempre que no facin publicitat ni malparlin dels seus rivals–, sinó que els ha creat un centre social que integra els comptes dels atletes a Instagram, Facebook, Twitter, Foursquare, Google+ i Tumblr. Els fans podran participar en jocs i xats amb els atletes.

Alertes de medalles al mòbil. Si vàreu fer cas d'una anterior recomanació meva i ja teniu instal·lada l'aplicació ScoreMobile, actualitzeu a la versió més recent per disposar del seguiment dels JJOO, que us apareixeran en forma de nou campionat on podeu activar alertes de medalles, notícies d'actualitat i accedir a una web informativa específica. La trobareu per a Android, BlackBerry, iOS i Windows Phone.

Cronometratge de precisió. La firma suïssa Omega s'encarrega de comptar els temps de les proves olímpiques des de 1932. A les pistes i les piscines de Londres 2012 estrenarà el sistema Quantum Timer, que ofereix una precisió d'una milionèsima de segon, cent vegades superior a la dels sistemes anteriors. Fa servir 16 rellotges per a cada prova i presenta els resultats en 70 marcadors generals i 320 d'específics.

stats